Det skal være forbudt med PFAS i brandslukningsskum i Danmark

Regeringen arbejder for at begrænse brugen af PFAS-stoffer i Danmark. Nu kommer forbud i brandslukningsskum.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) kunne tirsdag fortælle, at der kommer et nationalt forbud mod PFAS-stoffer i brandsslukningsskum. – Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal indføres et nationalt forbud mod PFAS-stoffer i det brandslukningsskum, som bruges på øvelsespladser.

Det siger miljøminister Magnus Heunicke (S) på et doorstep tirsdag.

»Vi er i gang med et EU-forbud, hvilket vil være det største forbud af så mange tusindvis af stoffer på EU-plan, men det tager lang tid. Der er også lang indfasning.«

»I mellemtiden kan vi tage enkelte stoffer ud. Og det næste skridt i Danmark er på øvelsesterræner og i forhold til brandslukningsøvelser. Vi laver et nationalt forbud i brandslukningsskum,« siger Heunicke.

PFAS er en samling af kemikalier, som har været brugt siden begyndelsen af 1950erne i alt fra produkter som brandslukningsskum til fødevareemballage.

PFAS-skandalen begyndte for alvor at rulle, da der blev konstateret store mængder PFAS i blodet hos borgere i Korsør, som havde spist kød fra køer, som havde græsset på PFAS-forurenet jord.

Forureningen kom fra en lokal brandskole, som havde brugt skum med PFAS, der via regnvandet blev spredt til det område, hvor kørerne græssede.

Forbuddet mod PFAS i brandslukningsskum på øvelsespladser træder først i kraft efter årsskiftet, altså i 2024, oplyser ministeren.

SVM-regeringen arbejder for et forbud mod PFAS generelt på EU-plan. Regeringen vil desuden begrænse brugen af PFAS i Danmark.

I den forbindelse er forbuddet i brandslukningsskum næste skridt.

Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, kalder det for et lille skridt i den rigtige retning. Hun efterlyser mere handling.

»Vi er glade for, at regeringen nu anerkender, at PFAS kan reguleres nationalt i Danmark.«

»Men det her er et meget lille skridt, i forhold til hvor stort problemet med PFAS er. Vi havde håbet på, at miljøministeren ville udbrede forbuddet til flere områder og i bedste fald indføre et generelt nationalt forbud.«

»I alle forbrugerprodukter skal PFAS forbydes. PFAS har intet at gøre i køkkenudstyr, i stegepander, i regntøj og i kosmetik,« siger hun.

Tekstilområdet er det næste område, som man fra regeringens side vil se på nationalt.

PFAS-stoffer er nyttige mange steder og bruges blandt andet til at imprægnere regntøj, så det bliver vandafvisende.

Men de er også skadelige. PFAS ophober sig i blod, organer og miljø og kaldes »evighedskemikalier«, da de er svære at nedbryde.

De mistænkes også for at øge risikoen for kræft.

I 2020 blev PFAS forbudt i fødevareemballage af pap og papir i Danmark, og Danmark og flere andre vil have et EU-forbud mod stofgruppen.

Et udkast skal præsenteres i Bruxelles i februar. Flere partier vil dog have et nationalt forbud, da det kan tage år, før et EU-forbud er klar.

Sidstnævnte bekræfter Heunicke tirsdag. Arbejdet med et EU-forbud og dernæst indfasning er langvarig.

Regeringen har varslet en national handlingsplan på området. Status på den har Heunicke tidligere tirsdag givet miljøordførerne fra Folketingets partier.

/ritzau/