Det skal der til for at trykke på valgknappen

Meningsmålingerne er altafgørende for, hvornår en statsminister udskriver valg, lyder det fra Poul Nyrup Rasmussens tidligere rådgiver.

Når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) endnu ikke har udskrevet valg, så kan det meget vel være fordi, hun går og håber på bedre meningsmålinger.

I hvert fald hvis hun tænker som sin forgænger, Poul Nyrup Rasmussen.

»Meningsmålingerne var det absolut vigtigste for, hvornår Nyrup ville udskrive valg. Vi lavede andre analyser, men jeg har skrevet under på, at jeg ikke må fortælle hvilke,« siger Peter Mogensen, tidligere rådgiver for Nyrup, til Mandag Morgen.

Mogensen var sekretariatschef og politisk rådgiver for Poul Nyrup 1997-2000 og dermed også under valget i 1998. Han fortæller, at Poul Nyrup i 1998 trak den så længe, som det overhovedet var muligt, fordi regeringen var bagud og ventede på, at målingerne skulle vende. Det viste sig som bekendt at give gevinst.

I 2011 skelede Lars Løkke Rasmussen (V) ikke til sine dårlige meningsmålinger, fortæller hans daværende rådgiver, Mikael Børsting. I stedet satsede man på at vinde valget med at angribe SF og Socialdemokraternes Fair Løsning med kampagnen Bag Facaden.

»Helle Thorning og Villy Søvndal havde mistet pusten. De gik tilbage under valgkampen, og vi gik frem. Venstre fik et mandat mere end ved seneste valg, men det var ikke nok. 8.000 stemmer endte med at koste os sejren. Hvis valget var blevet afholdt en uge senere, havde vi vundet. Det er et spørgsmål om marginaler,« siger Børsting til Mandag Morgen.

Det kommende valg skal finde sted senest 15. september. Om Helle Thorning-Schmidt så rammer den rigtige meningsmåling og den rigtige uge, må tiden vise.