Det siger partierne om sex i gymnasiet

Gymnasieeleverne vil undervises i sex, Alternativet har et forslag til hvordan, men ikke alle politiske partier er enige i, at unge skal have den slags viden fra gymnasierne.

Arkivfoto: Det skal være obligatorisk at have seksualundervisning på gymnasierne, mener gymnasieelever og Sex og Samfund. Hvad mener politikerne? Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal også være obligatorisk at have seksualundervisning på gymnasierne, mener gymnasieelever og Sex og Samfund. Faget har været obligatorisk på erhvervsskolerne siden erhvervsskolereformen sidste sommer.

Men på Christiansborg er partierne uenige, og kun Alternativet har et konkret forslag til, hvordan det kan implementeres.

»Vi mener, man kan have en vejleder tilknyttet det enkelte gymnasium, som eleverne kan gå til med deres spørgsmål. Seksualundervisning er vigtigt, fordi det også handler om mange andre ting end sex som f.eks. kønssyn,« siger Caroline Magdalene Maier, ungdomsuddannelsesordfører for Alternativet.

Hun siger, at partiet vil tage seksualundervisning med til forhandlingerne om en ny gymnasiereform. Finansieringen kan findes fra boligskatter og arveskat.

Helt så konkret et forslag har man ikke hos Folketingets største parti, Socialdemokraterne.

Undervisningsordfører Annette Lind siger, at der skal være en rød tråd gennem uddannelsessystemet, og at undervisning om sex også bør være obligatorisk på gymnasierne.

Hvordan det skal implementeres, har partiet dog ikke et bud på, men afventer undervisningsministerens udspil.

LA: Gymnasierne skal ikke opdrage

Hos Enhedslistens ungdomsuddannelsesordfører, Jakob Sølvhøj, lyder det i en sms, at der skal være seksualundervisning i gymnasiet.

Men på den anden side af det politiske spektrum gives der dog ikke samtykke til, at gymnasieelevernes viden om sex nødvendigvis skal komme fra uddannelserne.

»Gymnasiernes opgave er at uddanne og ikke at opdrage. Vi mener ikke, at seksualundervisning skal være obligatorisk hverken på erhvervsskolerne eller på gymnasierne,« siger Merete Riisager fra Liberal Alliance.

Samme opfattelse har Dansk Folkepartis gymnasieordfører, Marie Krarup, der siger, at seksualundervisning er dækket fint nok ind ved, at man har biologi i gymnasiet.

Det er Sex og Samfund ikke enige i. De påpeger, at seksualundervisning skal indeholde meget mere end blot traditionel undervisning om sex. De har f.eks. i år særligt fokus på sociale medier, som også er vigtigt for unges seksualitet. Her deler de unge billeder og kan være udsat for hævnporno.

Fra regeringspartiet Venstre lyder det i en mail fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V):

»Ungdomsuddannelserne skal være alment dannende og gøre eleverne klar på livet. Jeg er glad for alle de indspil som kommer til de kommende gymnasieforhandlinger, også de som handler om andet end at højne fagligheden.«