Det sagde kulturministeren om rascisme

Kulturminister Uffe Elbæk har på Facebook oplyst, hvilke citater han sagde god for hos Ritzau. Læs hele hans gennemgang her.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg er virkelig ked af, at et citat jeg er kommet med i et interview med Ritzau får mig til at fremstå som en, der mener, at racistiske udtalelser er acceptable. Det mener jeg selvfølgelig ikke. Det pågældende interview fandt sted i starten af december og den 13. december fik jeg følgende citater til godkendelse. Her kan I læse dem alle:

- Det kommer ikke bag på mig, at racisme finder sted. Vi har de kulturkonflikter, som vi har i samfundet, og det ser vi også i det sportslige miljø.

- Spørgsmålet er så, hvad vi skal gøre ved det? Der er brug for, at vi siger fra for sådanne ting. Klubber, spillerforeninger og vi politikere har hver vores ansvar for at rejse dette emne til den offentlige dagsorden. Ord skaber virkelighed, også på banen.

- Det er svært at forfølge dette juridisk. Det handler om at køre nogle offentlighedskampagner, hvilket englænderne for eksempel har gjort. Ikke kun i forhold til racisme, men også i forhold til homofobi.

- Det er et reelt problem, men der skal også være en vis tolerancegrænse, hvor man også forstår, at der kan ryge en finke af panden under særlig pressede situationer. Det er det jo tit på banen. På alle mulige andre arbejdspladser er der en tolerance for, at man kan komme til at sige noget dumt, hvilket man efterfølgende pænt må sige undskyld for. Det samme gælder inden for fodboldens verden.

- Det vigtigste er, at de rollemodeller vi har blandt spillerne, men også os politikere og idrætsorganisationerne, står frem og siger, det er dårlig stil, og at det er uacceptabelt.

- Det er svært at lave nogle klare regler for straf. Jeg ville som dommer nok vurdere i den konkrete situation, om det var noget, jeg skal agere på eller ikke agere på. Der må være noget frirum, for det er meget afhængigt af den konkrete situation. Vi skal passe på ikke at lovgive for meget på området og skabe for mange regler.

- Man skal i hvert fald have nogle klare forestillinger om, hvordan man vil lave konsekvens på det, for hvis du laver en regel uden konsekvenser, så dur det ikke.

- Vi skal gribe ind over for alle slags fordomme. Om det er ens etniske baggrund eller seksuelle orientering, er lige meget. Som klub, spillerforening og politiker skal vi klart sige, at det er sådan og sådan, musikken skal spille, og at vi ikke finder os i de ting. Vi skal behandle hinanden ordentligt.