Det sagde de i Folketingets afslutningsdebat

Læs mere
Fold sammen

»Nogle mener, at Danmark kan bestemme mere ved at samarbejde mindre. Jeg er ikke i tvivl: Det er lige omvendt. Vi øger vores selvbestemmelse, når vi deltager aktivt i det europæiske samarbejde. Derfor arbejder regeringen på at være så tæt på kernen i EU som muligt.« Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afsluttede året i Folketinget med en opfordring til, at hendes politiske kollegaer bakker mere op om Danmark i EU.

»Selv om det lysner, er Danmark fortsat udfordret. Ikke kun af internationale konjunkturer, men mere grundlæggende. Vi har reelt været uden vækst de seneste par år, finansministeren (Bjarne Corydon (S), red.) har netop nedjusteret vækstudsigterne for i år - og vi ligger i den absolutte bund, når man internationalt vurderer landenes vækstudsigter for de kommende år.« Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), mener, der fortsat er et stykke vej, før Danmark er ude af krisen.

»Jeg har noteret mig, at der er et flertal for at gøre noget. Enhedslisten er der. SF er der. Og Dansk Folkeparti er der. Jeg synes, at regeringen skal benytte sig af det flertal.« SFs formand, Pia Olsen Dyhr (SF), ønsker, at regeringen halverer genoptjeningsperioden for dagpengeretten.

»Vi skal af med de danske EU-forbehold, der står i vejen for, at vi kan få indflydelse i det europæiske og være en del af vigtige fælles initiativer. Det gælder for eksempel Europol, det fælles politisamarbejde, som Danmark er ved at glide ud af på grund af retsforbeholdet.« De Radikales politiske ordfører, Christian Friis Bach (R), mener, at EU-forbeholdene står i vejen for dansk indflydelse i Europa.

»Vores økonomiske politik er ganske klar. Når vi efter valget i 2011 sammen med flere andre partier var med til at lave en plan med en besked om realvækst i den offentlige sektor, så er det fordi, vi mener, at det er det rigtige.« Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup (DF), på spørgsmålet om hvorvidt Dansk Folkeparti vil lægge stemmer til nulvækst.

»Hvorfor går man ikke klart ud og siger, at selvfølgelig skal vi fjerne topskatten? Det giver 14.000 job i den private sektor, og det er det, vi har allermest brug for, og det er det, der løfter folk ud af overførselsindkomsterne. Vi kan både lette i bunden og i toppen. Vil Venstre være med til det?« Sådan spurgte Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen (LA), under afslutningsdebatten.

»Virkelig, Venstre? Er det det her, der er planen? At I liver op i den gamle løftebrudsdebat? Det næste bliver vel, at I vil snakke om, hvem der er den moralske statsminister. Det glæder jeg mig godt nok til. Vi har taget ansvaret på os, og nu begynder resultaterne at vise sig. Jeg synes, det ville klæde Venstre at anerkende resultaterne i stedet for at banke liv i en gammel debat om løftebrud og den moralske statsminister.«

Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro (S), forsvarede sig mod Venstres Inger Støjberg (V), der mener, at tusindvis af tabte job i den offentlige sektor er udtryk for et løftebrud.