Det Økologiske Råd: Kemikalieindsats skal sigte mod hele befolkningen

Miljøministerens nye kemikalieindsats vækker glæde i Det Økologiske Råd, som håber, at hele den danske befolknings ve og vel kommer i fokus i det fremtidige arbejde med at undersøge farlige kemikalier.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hormonforstyrrende stoffer er skadelige for børn og unges udvikling, men de øger samtidig også risikoen for at få for eksempel bryst- eller testikelkræft. Derfor er det vigtigt, at miljøminister, Kirsten Brosbøl (S), fokuserer sin stort opslåede kemikalieindsats mod den brede befolkningen og ikke kun børn og unge, mener Lone Mikkelsen, kemikaliefaglig medarbejder hos Det Økologiske Råd.

»Det er meget positivt, at miljøministeren vil kigge nærmere på den problematik, der er med kemikalier i produkter på det danske marked. Børn og gravide er selvfølgelig ekstra udsatte, og det er et vigtigt sted at sætte ind, men vores håb er, at fokusset i arbejdet bliver rettet mod hele befolkningen,« siger hun.

Miljøministeren har sammen med samtlige partier i Folketinget afsat 185 millioner kroner til undersøgelse af, hvordan kemien i dagligdagsprodukter påvirker danskerne. Især indsatsen målrettet børn og unge fremhæver Miljøministeriet som vigtig, og her er det meningen, at det skal undersøges, om børn bliver beskyttet godt nok mod kemikalier i for eksempel autostole, legetøj og andre ting, som børn dagligt er i kontakt med. Og det er altså her, Lone Mikkelsen håber, at indsatsen bliver udvidet til også at rumme virkningen af de skadelige stoffer på voksne.

Det Økologiske Råd håber derudover, at Kirsten Brosbøl vil arbejde for at ændre kemikalielovgivningen i EU - den såkaldte REACH-lovgivning - og understreger, at det tidligere har været effektivt middel at forsøge at ændre EU-lovgivningen ved at gå forrest og ændre den nationale lovgivning på området først.

»Vores overordnede mål i Det Økologiske Råd er at få en strammere EU-regulering på området. Men vi ser ofte positive træk, når Danmark går først med nationale initiativer. Vi ser gode resultater og hurtig handling, når medlemslande går foran med regulering. Men det skal selvfølgelig vurderes, hvor det vil være effektivt at gøre,« siger Lone Mikkelsen.

Hun fortæller, at Danmark tidligere er gået forrest ved at skærpe kravene til brug af ftalater i legetøj og ved helt at forbyde brug af stoffet Bisphenol A i sutteflasker. Ved sidstnævnte eksempel fulgte EU efter et halvt år senere og forbød bruget af stoffet.

Miljøministeren selv afviser, at forbyde brugen af stoffer, som man mistænker for at være hormonforstyrrende eller for at fremkalde kræft. Hun mener i stedet, man skal lægge pres på de andre EU-lande ved at teste stofferne mere og forske i konsekvenserne af at bruge dem for på den måde at tvinge en skrappere EU-regulering igennem.