»Det kommer til at buldre løs. Men jeg er helt klar og rolig«

I ugen hvor Danmark indførte stik­prøvekontroller ved den dansk/tyske grænse, har vi fulgt en af dem, der havde fingeren på knappen: Udlændingeminister Inger Støjberg.

»Før jeg skal over på Christiansborg til Statsministeriet, skifter jeg fra jeans til kjole og stiletter. Klar til pressemøde.« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag: Beslutningen

Christianshavn kl. 06.30. Ud af sengen og hen til Lagkagehuset. Det er stadig lunt. Tilbage til folketingslejligheden. Jeg spiser den samme morgenmad hver dag. Lyst brød med lys pålægschokolade fra Galle & Jessen, te, appelsinjuice fra Valsølille. Og en Cola Zero.

Det er søndag, men jeg skal arbejde, for beslutningen om at indføre grænsekontrol bliver manifesteret. Det ER en stor beslutning. Men det er den rigtige, hvis vi skal passe på Danmark, så jeg begynder at forberede mig på en hektisk mandag. Udenlandske ministre, kommissæren og de andre partier skal informeres på forhånd i en bestemt rækkefølge, og det skal planlægges helt minutiøst. Alle interviews frem til pressemødet mandag skal aflyses, for jeg må ikke sige, at vi indfører kontrollen før det.

Jeg læser alle morgendagens aviser på min iPad, når de bliver lagt ud, og følger med på TV 2 News, da det svenske transportøransvar indføres til midnat.

Kl. 00.30 er jeg klar til at sove. Jeg ved, det bliver en meget, meget speciel dag, jeg vågner op til mandag. Det kommer til at buldre løs. Men jeg er helt klar og rolig.

Mandag: Stikprøvekontrollen indføres

Christianshavn kl. 06.00. Jeg spiser den faste morgenmadsmenu med hvidt brød, lys pålægschokolade, te, juice og Cola Zero, mens TV 2 News kører i baggrunden. Jeg hører også lidt DR P1. Turen ind til mit ministerium på Slotsholmen tager jeg på gåben hver dag.

Kl. 09.45 på ministerkontoret. Der er mindst ti personer på listen over dem, jeg skal ringe til og informere om grænsekontrollen, før vi offentliggør den. Listen er fuld af streger og noter om ændringer i rækkefølgen, jeg skal ringe op i. Vi lavede listen søndag, men vi kan først ringe og sige, vi gerne vil snakke med dem mandag morgen. Ellers regner de måske ud, hvad jeg vil fortælle dem.

Først informerer jeg den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière. Flueben ud for ham. Så EUs kommissær for migration, Dimitris Avramopoulos. Flueben ud for ham. Anke Spoorendonk, justits- og EU-minister i Slesvig-Holsten, Sveriges migrationsminister, Morgan Johansson, og Norges integrationsminister Sylvi Listhaug. Flueben, flueben og flueben. Jeg havde regnet med, jeg skulle argumentere mere for sagen. Men det var ikke tilfældet. »Det er en forståelig beslutning« og »Det er proportionalt med den situation, I står i,« sagde én blandt andet.

Brevet, hvor jeg forsvarer og forklarer beslutningen, sendes af sted til EU-kommissionen­.

Kl. 10.30 på ministerkontoret fortsætter jeg med opkaldslisten. Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Uffe Elbæk (Å) og Jacob Mark (SF) – for Pia Olsen Dyhr (SF) kan ikke. Lars Løkke Rasmussen ringer og informerer de andre partier. Især Uffe Elbæk er meget glad for at blive orienteret på forhånd.

Selv er jeg til gengæld meget glad for, at ingen af dem lækker noget før vores pressemøde. Det er virkelig ordentligt af partierne. De har haft alle muligheder for at komme os i forkøbet.

Før jeg skal over på Christiansborg til Statsministeriet, skifter jeg fra jeans til kjole og stiletter. Klar til pressemøde.

Kl. 11.40 i Statsministeriet. Lars Løkke Rasmussen, Søren Pind og Hans Christian Schmidt er til stede. Stemningen er alvorlig og nøgtern, og vi får at vide, hvem der skal stå bag hvilken pult til pressemødet.

Lidt over tolv går døren til Spejlsalen og pressemødet op. Der er flere pressefolk end de fleste dage, og i det øjeblik, at statsministeren siger »midlertidig grænsekontrol«, kan man mærke det i rummet. Stemningen ændrer sig. Jeg kan høre journalister tale med hinanden. Det er meget sjældent, man kan mærke stemningen på den måde. Selv ved valgudskrivelser bliver journalisterne ikke overraskede. Der har de luret, hvad det handler om. Det havde de ikke her. De fleste havde nok troet, vi bare ville orientere om situationen.

Kl. 14.00 på kontoret. Jeg ringer videre. Nu Holland og Belgien. Jeg laver et hav af telefoninterview. Rigtig, rigtig mange interviews.

Kl. 16.00. Briefing af den internationale presse i Udenrigsministeriet.

Kl. 17.00 kommer rets- og udlændingeordførerne til møde i Integrationsministeriet. Det kan være, I fremover skal vise ID, når I skal ind i ministeriet, siger jeg til dem. Tø-hø, klukker de. Under mødet bliver vi varslet om, at vi nok får en invitation til Bruxelles onsdag. Allerede derefter går vi i gang med at planlægge det.

Jeg skal i Aftenshowet og 22-Nyhederne, og mens jeg venter, sidder jeg i vores forkontor. Jeg spørger omkring mig, hvad jeg skal give mig til i de 1,5 timer, der er mellem de to interview. Jeg har hængt i en klokkestreng hele dagen, og for sjov siger departementschefen, at jeg kan løbe en tur og bage nogle småkager.

Jeg beslutter at tage ham på ordet, og efter Aftenshowet går jeg i Super Brugsen på Christianshavns Torv, køber ind og går hjem og bager rigtig mange småkager. Også til Søren Pind. Ham bager jeg altid småkager til. Og mens jeg er i 22-Nyhederne og News Night, banker ovnen løs derhjemme, så jeg kan bage de sidste chokolade- og nøddesmåkager, når jeg kommer hjem.

Kl. 01.00 ligger jeg i min seng.

Tirsdag: De første reaktioner

Kl. 06.30 står jeg op. Morgenmadsritualet. En Cola Zero. Går hen til kontoret.

Der er flere interne møder i ministeriet, jeg laver interview med Kristeligt Dagblad og Der Spiegel og TV 2, og DR optager interview på gangen i ministeriet af flere omgange.

De første dag-til-dag-offentliggjorte asyltal kommer og kører »breaking«. Vi får den endelige invitation til at komme til Bruxelles med EUs migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, den tyske viceindenrigsminister, Ole Schroeder, og Morgan Johansson, den svenske justits- og migrationsminister.

Tirsdag middag får vi at vide, at Kommissionen i første omgang siger god for vores grænsekontrol. Dejligt. Ikke at jeg havde forventet andet, altså. Allerede tirsdag har vi i ministeriet spist den kæmpestore dåse småkager, jeg bagte mandag.

Kl. 19.30 går jeg hjemad. Det står og falder lidt mellem, om jeg tager med nogen ud at spise eller ej. Det ender med, at jeg på vej hjem køber en pizza med oksekød, løg og ananas – den vælger jeg altid. Mens jeg spiser den, går jeg gennem en kæmpe bunke papirer, som jeg skal have læst for at være klar til Bruxelles onsdag. Jeg har en plan om at komme tidligt i seng, for jeg skal tidligt op og til lufthavnen. Den plan holder ikke.

Omkring midnat sover jeg.

Onsdag: Bruxelles

Kl. 04.30. Pyh, det er tidligt. Jeg spiser lidt morgenmad, men ikke så meget, for jeg håber, der er noget godt på flyet. I lufthavnen laver jeg interview med både TV 2 og DR.

Kl. 06.50 letter vi mod Bruxelles. Morgenmaden er desværre to vakuumpakkede minicroissanter og en yoghurt, som ikke er så interessant. Men til gengæld får jeg en del colaer. Vi laver også TV i flyet. De andre passagerer kigger nysgerrigt.

Både i lufthavnen, flyet og i Bruxelles er der nærmest landsholdsstemning. Der er danskere, der kommer hen til mig og siger »held og lykke med at få det igennem«. Det er sjovt. Vi er i god tid, så vi tager på café og drikker te over for EU-kommissionens bygning, Belaymont-bygningen.

Kl. 09.30 mødes Margrethe Vestager og jeg på hendes kontor for at orientere hinanden. Mens vi drikker te – hun har ikke cola – fortæller jeg hende, at jeg har overtaget hendes gamle kontor og har fjernet den ukristeligt grimme lampe, hun havde.

Kl. 10.00. Stadig i Belaymont-bygningen. Møde med EUs migrantkommissær og ministrene fra Sverige og Tyskland. Der er god stemning og croissanter. Igen. Jeg har fået alt rigeligt med croissanter efter flyveturen.

Kl. 12.00. Pressemøde alle fire sammen. Vi siger, der ikke bliver taget imod spørgsmål, og det får pressefolkene til at buhe af os. Det har jeg aldrig prøvet før.

Frokost. Lufthavnen. Tilbage i Danmark lidt før 18.00. Ud til Aftenshowet, hvor min ven Jim Lyngvild og jeg skal tale om venskaber.

Tilbage til Christianshavn. Læse op på torsdags-arbejdsplanen. Godnat kl. 23.30.

Torsdag: Sverige forlænger kontrollen

Christianshavn kl. 06.45. Op. Cola Zero. Brød med pålægschokolade. Min personlige rådgiver, Mark Thorsen, har fødselsdag, så jeg sender ham en SMS. »Hjerteligt tillykke med fødselsdagen«, utroligt mange symboler med danske flag og »jeg glæder mig, til vi skal fejre dig!« skriver jeg.

Fra en »breaking« på TV 2 News opdager jeg, at Sverige forlænger sin grænsekontrol. Jeg taler så meget med Morgan Johansson, den svenske justits- og migrationsminister, at jeg ikke tror, han nogensinde bliver overrasket over noget skridt, vi tager i forhold til grænsekontrol. Sådan har jeg det også, nu hvor de forlænger deres kontrol.

Søren Pind har ikke hentet småkagerne, jeg lavede til ham i mandags, fordi jeg har glemt at sige til ham, jeg har bagt til ham. Men så spiser jeg dem bare selv med nogle af de andre i ministeriet.

Dagen går med interne ministermøder. I porten tager jeg imod 18.000 underskrifter i Marius-sagen, hvor en studerende er blevet udvist for at have arbejdet for meget ved siden af SUen. Interview med Her & Nu.

Kl. 13.25 laver jeg en Facebook-opdatering om en trusselstegning, jeg har fået. En mand har tegnet en tændstikfigur med en økse hævet over hovedet på en anden tændstikfigur, der er mig.

I mandags blev en mand tiltalt for at have truet med at slå mig ihjel tilbage i juni. Han truede også statsministeren. Dengang skrev jeg til ham, om han ikke lige kunne vente, for jeg var i gang med at lave nogle opstramninger. Det var, mens vi skrev regeringsgrundlaget, så det passede mig rigtig dårligt, at han ville slå mig ihjel der.

Ham med tændstikfigurerne svarer jeg i samme stil, for jeg har regnet mig frem til, at figurernes størrelsesforhold på tegningen betyder, at han må være 3,5 til fire meter høj, og så bør han altså søge om optagelse i Guinness Rekordbog. I det mindste bør han tale med en tegnelærer, for han er ikke god til at tegne.

Kl. 17.30 laver jeg interview med Berlingske. Kl. 19.00 taler jeg for 180 Venstre-folk i Skælskør. Færdig kl. 21.45. Videointerview med fire 9.-klasses-drenge til en skoleopgave. Når hjem lige inden sneen kommer og læser fredagsaviserne på min iPad. Kl. 01.30 går jeg i seng.

Fredag: Snart weekend

Christianshavn kl. 06.30 vågner jeg og tager ind i Statsministeriet til morgenmad. Hver fredag spiser alle ministrene morgenmad sammen, og vores gruppeformand, Søren Gade, vores politiske ordfører, pressechefen og partisekretæren er der også. Det er min eneste dag uden pålægschokolade hele ugen. Det må jeg tænke mig til.

Berlingskes fotograf kommer forbi og tager billeder af mig, og jeg laver speaks til indledningen på et nyt program på P3, som Tony Scott og Tue Blædel skal lave.

Telefongruppemøde. Vi laver det nogle gange over telefonen, når der ikke er samling i Folketinget. Før middag kommer de blå partiers boligordførere til møde. Vi snakker om nye lovinitiativer. Det er mest mig, der fremlægger, men Ole Birk Olesen (LA) er som altid konstruktiv og idérig. Britt Bager (V), Venstres boligordfører, bliver hængende.

Til middag sætter jeg mig i bilen mod Jylland. Jeg skal til Hjørring og tale i Rotary, lave interviews om teltlejren i Næstved med DR, tale i Frederikshavn kl. 20.00. Nordjyske Medier skal med i bilen og lave interview undervejs. I morgen skal jeg til nytårsparole i Skive, Sportsgalla i Boxen i Herning og sove hos min søster. Søndag skal jeg lave et én-times portrætprogram med DR. Min weekend bliver travl.