»Det her kunne godt ende med en omfattende uvildig advokatundersøgelse af hele Banedanmark. Der hersker jo en syg kultur«

Flere partier retter et hårdt angreb mod Banedanmark i en sag om mulig ulovlig udelukkelse af en privat jernbaneentreprenør. Den statslige virksomhed anser stadig sagen for »lukket«.

BMSOLO - Reportagebilleder af Jesper Ravn. Jesper har oplevet at blive chikaneret, sortlistet og udeladet af Banedanmark, på trods af mange kompetencer og en rigtig prissætning. Fold sammen
Læs mere

Med bastante udtryk som »forkvaklet moral«, »pilrådden« og »syg kultur« retter flere partier hård kritik mod Banedanmark i sagen om jernbaneentreprenøren Jesper Ravn, som Berlingske beskrev søndag. Igennem otte år har han følt sig kørt ud på et sidespor af Banedanmark, som, han mener, udelukker ham fra jernbaneopgaver på et urigtigt grundlag.

Flere kilder med baggrund i Banedanmark har forklaret Berlingske, at de fik besked af deres ledere på at udelukke Jesper Ravn fra opgaver, når jernbanespor skulle udbygges og vedligeholdes.

Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, mener, at sagen blot er toppen af isbjerget.

»Det her kunne godt ende med en omfattende uvildig advokatundersøgelse af hele Banedanmark. Der hersker jo en syg kultur derude, og jeg mener ikke, man på nogen måde har dæmmet op for det. Der er kommet en ny direktør, men det er slet ikke nok,« siger Kim Christiansen.

Han har fulgt sagen om Jesper Ravn længe, og de nye oplysninger undrer ham ikke.

»Man har bare kørt en mand og hans forretning midt over, og det er udtryk for en pilrådden kultur.«

»Der er noget ravende galt, når statslige embedsmænd lønnet af danske skatteydere i den grad sidder og skalter og valter med en borgers arbejdsliv. De sidder og regerer deres eget lille kongerige i Banedanmark, og det skal vi have stoppet,« forklarer Kim Christiansen, som mener, at en eventuel advokatundersøgelse også skal omfatte Jesper Ravns sag.

Sagen har været fremme tidligere, da Jesper Ravn for over et år siden fik aktindsigt i cirka 700 siders interne mails fra Banedanmark, hvor han omtales i lidet flatterende vendinger. Han kaldes blandt andet »ulidelig« og »flabet«.

I flere af beskederne ser det ud til, at de pågældende medarbejdere godt ved, at de handler forkert.

»Det er rent juristeri. Det er klokkeklart, at vi kommer i fedtefadet på denne. Vi har jo ikke en chance,« skriver en medarbejder blandt andet i 2014, da Trafikstyrelsen beder om at få besvaret spørgsmål i forbindelse med en klagesag fra Jesper Ravn.

Ingen større konsekvenser

I 2010 udtrykker en anden medarbejder bekymring over en korrespondance med Jesper Ravn, som angiveligt »fuldstændig kan ødelægge den verserende sag, der er mellem Jesper Ravn og Banedanmark, hvis denne finder på at anvende indholdet mod Banedanmark«.

Et element af sagen har været undersøgt af Kammeradvokaten, og politiet har på et tidspunkt sigtet en tidligere produktionsdirektør for embedsmisbrug. Men ud over en påtale til direktøren og organisatoriske ændringer ser sagen ikke ud til at have haft nogen større konsekvenser. Banedanmark har dog indgået forlig med konkursboet efter et af Jesper Ravns selskaber, hvor man betalte omkring 200.000 kroner til kurator. Jesper Ravn har ikke haft indflydelse på forliget og ønsker sagen genoptaget.

De nye oplysninger vækker bekymring i Socialdemokratiet, som er varsom med at kræve undersøgelser af hele Banedanmark.

Men transportordfører Rasmus Prehn (S) vil sammen med ministeren gerne se på, om behovet for en undersøgelse af selve Ravn-sagen står mål med prisen på en undersøgelse:

»Der er tale om en fuldstændig uacceptabel håndtering af Jesper Ravn. Banedanmark er gået langt for at rydde op i organisationen, men med de ting, der kommer frem nu, tror jeg, det er en god idé at få undersøgt Jesper Ravns sag en gang for alle, få placeret et ansvar og komme videre.«

Transportminister: En beklagelig sag

Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, sendte allerede søndag en mail til transportministeren efter at have læst artiklen i Berlingske, fordi han vil have et møde om blandt andet muligheden for en undersøgelse af sagen. Han understreger dog, at han først vil tage stilling til behovet for undersøgelsen efter mødet.

»Der har været en rådden kultur i Banedanmark og en helt forkvaklet moral, hvor man troede, at man kunne udelukke en bestemt direktør, blot fordi man ikke kan lide ham og hans facon. Det må ikke ske i det offentlige. Derfor har vi også presset på for at få ryddet op,« siger han.

Søndag var det ikke muligt at få en kommentar fra transportminister Ole Birk Olesen (LA). I en mail skriver Banedanmark:

»Berlingske bringer i dag (søndag, red.) en artikel, der beskriver en beklagelig sag, hvori der er indgået forlig. Banedanmark ser sagen som lukket. Banedanmark har gentagende gange beklaget sagen, og der er taget en række forholdsregler, der skal modvirke, at noget lignende gentager sig. Der er blandt andet taget en række tiltag for at sikre medarbejdernes forståelse af forvaltningsret, og der er blevet oprustet med både medarbejdere og procedurer i forhold til udbudsjura.«

Sagens hovedperson håber på en undersøgelse:

»Jeg håber, at politikerne gør det eneste rigtige og gennemtrumfer en undersøgelse af Banedanmark og min sag. Banedanmark har hele vejen igennem nægtet at rette op på deres egne fejl,« siger Jesper Ravn.