»Det her har potentiale til at udvikle sig til at blive en af de største skandaler«

Københavns Politi har givet Justitsministeriet urigtige oplysninger i Tibet-sagen, og dermed tegner sagen ifølge Enhedslisten sig til at blive en af de alvorligste skandaler i mange år.

Pernille Skipper. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om politiets frihedsberøvelse af en gruppe Tibet-demonstranter under et statsbesøg fra Kina har udviklet sig til »en vanvittigt alvorlig sag«, mener Enhedslisten.

Derfor bakker retsordfører Pernille Skipper (Ø) op om, at justitsminister Søren Pind (V) nu vil nedsætte en undersøgelseskommission, der skal komme til bunds i sagen.

Fredag er det kommet frem, at Københavns Politi i en befaling direkte er blevet beordret til at skærme Kinas daværende præsident Hu Jintao fra demonstranter med tibetanske flag under et statsbesøg. Det strider mod, hvad politiet tidligere har oplyst Justitsministeriet om, og skiftende ministre har dermed viderebragt forkerte oplysninger til Folketinget.

»Det her har potentiale til at udvikle sig til at blive en af de største skandaler i mange, mange år. Det ligger nu klart, at politiet har foretaget grundlovstridige indgreb i forsamlingsfriheden og ytringsfriheden, og at der er blevet løjet for Folketinget. Det er meget, meget alvorligt,« siger Pernille Skipper til Berlingske Nyhedsbureau.

Betjente fra Københavns Politi tog tibetanske flag fra seks Tibet-sympatisører, der demonstrerede i forbindelse med Hu Jintaos besøg i Danmark tilbage i 2012. Københavns Politi har hele tiden fastholdt over for Justitsministeriet, at der ikke var givet instrukser om at tage flagene fra Tibet-sympatisørerne og dermed begrænse ytrings- og forsamlingsfriheden.

Men nu viser en skriftlig operationsbefaling, der blev udarbejdet forud for det kinesiske statsbesøg, altså det modsatte, og det er Pernille Skipper noget forbavset over.

»Den her sag handler om brud på grundlovssikrede rettigheder som forsamlingsfrihed og ytringsfrihed. Og det har virket så usandsynligt, at det var noget, enkelte betjente bare skulle finde på af sig selv. Nu må vi finde ud af, hvem der har givet dem befaling, og hvem der vidste hvad i politiet og i Justitsministeriet,« siger hun.

Det er også vigtigt at undersøge, om Justitsministeriet har vidst mere, end man har givet udtryk for, betoner Pernille Skipper.

»Hvorfor har Justitsministeriet bare taget Københavns Politis forklaring for gode varer,« spørger hun.

»Vi skal også finde ud af, om Udenrigsministeriet og Statsministeriet har været involveret i det her. Den kinesiske præsident var jo på besøg i forbindelse med underskrivelsen af en handelsaftale til mange milliarder, og der er altså en risiko for, at det er af hensyn til den aftale, at man har sat vores grundlovssikrede rettigheder til side,« siger Enhedslistens ordfører.