»Det handler om narko, prostitution og gambling«

Det danske retsforbehold gør det sværere at bekæmpe hård kriminalitet. Og det skal stemmes væk, mener Venstre.

ARKIVFOTO. Lars Løkke Rasmussen (tv) og Jakob Ellemann-Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre er mere end klar til at kalde danskerne til stemmeboksene for at krydse ja eller nej til det danske retsforbehold.

»Det er en fremragende idé. Det har vi i Venstre bedt om, siden Morten Bødskov (S) var justitsminister og fortalte, at Danmark er på vej ud af Europol-samarbejdet. Så det støtter vi varmt op om. Lad os få en folkeafstemning her og nu,« siger Venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V).

Socialdemokraternes EU-ordfører, Morten Bødskov, har mandag meldt ud, at han ønsker en folkeafstemning om retsforbeholdet, så det - hvis befolkningen vil - kan fjernes så hurtigt som muligt. Retsforbeholdet er ved at sende Danmark ud af det europæiske politisamarbejde, hvilket vil besværliggøre kampen mod hård, international kriminalitet, lyder meldingen fra både Socialdemokraterne og Venstre.

»Det handler om narkosmugling, menneskesmugling, prostitution, gambling, indbrud og alle de forfærdelige ting, som vi gerne vil undgå,« konstaterer Jakob Ellemann-Jensen.

Et alternativ til en folkeafstemning kan være en parallelaftale, hvor de andre EU-lande så vil bestemme, hvilke områder Danmark skal være med i. Men den vej har Venstre ikke lyst til at gå.

»Det synes jeg, at vi skal bestemme i Danmark. Derfor skal vi have en afstemning om retsforbeholdet. Det skal ikke være på andres nåde. Det skal være, fordi vi ønsker det selv,« siger Jakob Ellemann-Jensen.