»Det handler om at sætte sig ned og spørge: Hvordan har du det?«

Sundhedsminister Nick Hækkerup bekymrer sig over det stigende antal af unge piger med psykiske problemer, og de skal fortsat have stor opmærksomhed, lyder det.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal sættes ind over for de mange teenagepiger, der har det så svært, at de får psykiske lidelser, fylder kalenderen med psykologtider eller i værste fald forsøger at tage deres eget liv. Det mener sundhedsminister Nick Hækkerup (S), der glæder sig til at se resultater af de initiativer, regeringen allerede har sat i gang for at hjælpe unge mennesker med ondt i livet.

Ministeren påpeger, at regeringen har opstillet politiske mål om at reducere mængden af unge med nedsat livskvalitet. Og med de mål følger 120 millioner til partnerskaber i kommuner, idrætsforeninger og skoler. Idéen er at parterne skal gå sammen og udvikle projekter, som kan løfte unge menneskers mentale tilstand.

Men det er ikke nok, understreger ministeren.

»Man kan altid gøre det bedre, og det er ikke sådan, at der skal hviles på laurbærrene. Der er bare gjort rigtig meget over de seneste år,« siger Nick Hækkerup og henviser blandt andet til partnerskaberne.

»Når sådan et projekt er færdigt, og man har fået gode erfaringer, så er det noget af det, vi kan brede ud til resten af landet for at sikre, at vi får fat i de unge mennesker som af en eller anden grund mistrives og få hjulpet dem tilbage,« siger ministeren.

Udmeldingen kommer efter offentliggørelsen af en ny rapport fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Her har forskere fulgt næsten 7.700 børn og unge mellem tre og 19 år siden 2009, og man har særligt fokuseret på de 15-19-åriges psykiske helbred.

Rapporten viser blandt andet, at hver fjerde 19-årige pige selv mener at have haft en psykisk lidelse. En ud af ti har fået medicinsk behandling for problemet, og syv procent har forsøgt selvmord, skriver Berlingske fredag.

I organisationen Livslinien, der tilbyder telefonrådgivning til personer i livskrise, genkender man billedet af, at flere og flere teenagepiger har psykiske problemer, som de har brug for hjælp til at håndtere.

»Det er en større gruppe, som mistrives, som søger hjælp, som har en følelse af at være rigtige kede af det og ikke kan leve op til det forventningspres, de har til sig selv,« siger bestyrelsesformand for Livslinien Morten Thomsen.

Det samme gør sig gældende i organisationen Børns Vilkår. Her har man også en børnetelefon, og i 2013 var hver sjette opkald fra piger med spiseforstyrrelser, angst, ensomhed, selvmordstanker og selvskadende adfærd. Det skal ses i lyset af, at ingen eksempelvist ringede om selvskadende adfærd for bare 15 år siden.

»Udviklingen er stærkt bekymrende. Forældre, lærere og andre nære voksne skal være opmærksomme og gribe ind over for de små begyndende tegn på mistrivsel. Der er brug for at gøre op med en syg præstationskultur, hvor jagten efter topkarakterer, et perfekt ydre og antallet af likes på Facebook fylder alt,« siger direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl.

Morten Thomsen fra Livslinien understreger, at det virkelig kan batte, hvis forældrene tager deres forældreansvar på sig.

»Der er rigtig mange voksne, der går rundt blandt deres teenagere, men egentlig ikke har samtaler med dem. Det handler om at sætte sig ned og spørge: »Hvordan har du det?« og gå lidt mere i dybden med de her ting. At vi er tættere på vores unge teenagere, viser vores egen sårbarhed og vores måde at håndtere den sårbarhed på,« siger han.