»Det er vores klare vurdering, at vi i dag har en beskæftigelsespolitik, der ikke fungerer efter hensigten«

Regeringen kommer »snarest muligt« med et udspil til en reform af jobindsatsen, bebuder beskæftigelsesministeren som på baggrund af Carsten Koch-udvalgets anbefalinger erkender, at regeringens nuværende politik ikke virker.

Mette Frederiksen under fremlæggelsen af Carsten Koch-Udvalgets anbefalinger. Det er Koch i baggrunden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er store problemer med regeringens beskæftigelsespolitik i dag, fastslår beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) tirsdag formiddag under fremlæggelsen af Carsten Koch-udvalgets anbefalinger til en reform af jobindsatsen.

»Det er vores klare vurdering, at vi i dag har en beskæftigelsespolitik, der ikke fungerer efter hensigten,« siger ministeren.

Derfor skal området reformeres, og Carsten Koch-udvalgets 39 anbefalinger ventes at danne grundlag for regeringens udspil til en reform af den aktive beskæftigelsesindsats.

Mette Frederiksen er da også meget positiv over for anbefalingerne fra ekspertudvalget, der blev nedsat i februar sidste år under ledelse af tidligere skatteminister Carsten Koch.

»Der er rigtig meget, der peger i den rigtige retning. Den fremrykkede indsats for at forebygge langtidsledighed, målrettede uddannelsestilbud, en mere enkel beskæftigelsespolitik for at kunne afbureaukratisere det papirmonster, der er født gennem årene, og et klart fokus på at alle ledige ikke er ens. Det er også det, der er regeringens drivkraft,« siger Mette Frederiksen.

Koch-udvalget foreslår blandt andet en mere individuel indsats over for den enkelte ledige, ligesom der skal gøres op med de lediges nuværende ret til seks ugers selvvalgt uddannelse. Derudover anbefaler ekspertudvalget en mere virksomhedsrettet indsats rundt omkring på landets jobcentre.

»Det, der gennemsyrer oplægget, er tanken om, at beskæftigelsespolitikken først og fremmest ikke skal bruges til at skræmme mennesker, og så skal vi gøre op med en gammel tro på, at alle er ens,« siger Mette Frederiksen og fortsætter:

»Jeg vil gerne slå fast, at regeringen har en grundlæggende tro på, at de mennesker, der bliver ramt af arbejdsløshed, gerne vil i arbejde igen. Vi har ikke en mistro til dem. Vores reform vil derfor tage udgangspunkt i vores grundlæggende idé om ret og pligt.«

Regeringen vil nu gå i dialog med arbejdsmarkedets parter om Koch-rapporten for herefter at fremlægge sit reformudspil.

»Det, der kommer til at være drivende for vores udspil, er, at kompetencer og en tættere kontakt til virksomhederne er bedre end den indsats, der er blevet brugt alt for mange penge og alt for meget tid på gennem årene,« siger Mette Frederiksen.

Udspillet kommer »snarest muligt«, lyder det fra ministeren, som fastslår, at det i hvert fald skal ligge klar inden sommer.