»Det er vel ikke en naturlov, at Radikale skal pege på en socialdemokrat«

De Radikales Jens Rohde mener, at hans parti måske skulle »overveje at pege på en statsminister af borgerlig eller liberal observans næste gang.«

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det er ikke længe siden, at Jens Rohde meldte sig ud af Venstre og ind hos Det Radikale Venstre.

Nu åbner Rohde for, at hans nye parti bør skifte spor, når det kommer til, hvem man peger på som statsminister.

»Vi skulle måske overveje at pege på en statsminister af borgerlig eller liberal observans næste gang. Værdipolitisk kan det jo være et fedt,« skriver den relativt nyradikale politiker på sin Facebook og uddyber:

»Måske vi oven i købet kunne balancere den nuværende en smule ved ikke at overlade hele det blå Danmark til Dansk Folkepartis styring, og samtidig kunne man sikre en socialliberal økonomisk politik. Det er vel ikke en naturlov, at radikale skal pege på en socialdemokrat?« skriver Rohde.

Beskeden fra Rohde er skrevet som kommentar til et interview med de Radikales leder, Morten Østergaard, som Rohde har delt på sin Facebook.

I Interviewet, som Østergaard gav til Politiko.dk mandag, langer de Radikales formand ud efter Socialdemokraterne, som han beskylder for politisk drilleri mod den nuværende regering i forbindelse med, at partiet vil afskaffe den såkaldte greencardordning.

»Jeg forstår ikke, at Socialdemokraterne også på det her punkt har drejet rundt på en tallerken,« sagde Østergaard i interviewet, som du kan læse her.

Morten Østergaard ønsker ikke at forholde sig til beskeden fra Rohde, oplyser partiet. Her henviser man i stedet til et interview, som Østergaard gav til Politiken tidligere på måneden.

Her sagde han bl.a., at hvis den nuværende opposition får flertal efter næste valg, skal den røde blok ikke per automatik udgøre det parlamentariske grundlag for en ny regering. Den Radikale leder ser således gerne, at et eller flere borgerlige partier byder sig til som regeringspartnere eller støttepartier.

»Der er brug for en åben diskussion om, hvorfor der i dag ikke er nogen, der kan forestille sig, at man har en regering, der ikke har sit afsæt i enten den ene eller anden yderfløj«, sagde Morten Østergaard til avisen.

Her slog han dog også fast, at regeringen skulle ledes af den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen.

»Vi er overbevist om, at den retning, vi ønsker at præge, den vil vi have større mulighed for at få igennem med hende end ved at fortsætte med den nuværende statsminister.«

Socialdemokraterne har ikke kommentarer til historien.