»Det er tid til, at vi skyder med riffel frem for med haglgevær«

Det Konservative ­Folkeparti skal være et langt mere fokuseret projekt, end man har set de seneste mange år, fastslår parti­formand Søren Pape Poulsen, og arbejdet begynder på weekendens landsråd. Fremover skal hvert medlem af folketingsgruppen bruge sine kræfter hovedsageligt på ét enkelt politisk ­område.

»Jeg ser mig som en direktør for en virksomhed, der har fået en opgave, der hedder, at der skal laves en turnaround,« siger de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, der i weekenden har indkaldt til konservativt landsråd i Messecenter Herning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et navn fylder stadig i bevidstheden og bogreolen hos den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen.

Erindringsbogen »Sikken et liv« og biografien »Poul Schlüter« står side om side, og der er stadig læring og inspiration at hente hos den tidligere konservative statsminister. Det er dog omtrent et kvart århundrede siden, og tiden er blevet en anden både for Danmark og Det Konservative Folkeparti, og det er nødvendigt at leve i nutiden, understreger partilederen, som i en højspændt politisk uge har foretaget de sidste forberedelser til weekendens landsråd for det 100 år gamle folkeparti.

»Schlüter-perioden var atypisk på den måde, at aldrig har vi stået så stærkt. Men det er da en atypisk måde, jeg ville ønske var typisk. Når vi taler om Schlüter-perioden, så vil jeg kun ønske, at vi var dér, men vi må bare konstatere, at der er vi ikke. Det er vigtigt, at vi i vores selvforståelse husker på, hvor vi er i dag. Forudsætningen for at arbejde os videre er ikke at tænke på, hvordan vi var engang, men tage udgangspunkt i det nuværende. Lige nu står vi med seks mandater i Folketinget og bare at trække paralleller til engang, hvor vi havde 42, dér er jeg slet ikke,« siger Søren Pape Poulsen.

Ved folketingsvalget i juni fik partiet ikke alene et historisk ringe valg med 3,4 procent af stemmerne. Også en række kendte erfarne konservative politikere fik enten ikke genvalg eller havde inden valget bebudet deres afgang fra politik. Det har resulteret i tingets mindste gruppe med seks mandater, men også med den laveste gennemsnitsalder, og generationsskiftet kan være med til at understøtte processen med at skabe et fornyet fokus, mener Søren Pape Poulsen.

»Jeg synes, det er helt nødvendigt, at et parti hele tiden udvikler sig og fornyr sig og får nye generationer ind. Det er måske det, vi har manglet at få gennem en årrække. Når det er sagt, så er jeg selvfølgelig ked af at have mistet gode kolleger.«

Skarpere politisk profil

Forskellen på 42 mandater, der kan favne bredt, og de aktuelle seks mandater i Folketinget gør det nødvendigt for de Konservative at blive et langt mere fokuseret projekt, end man har set de seneste mange år, påpeger Søren Pape Poulsen. Også for simpelthen at skærpe den politiske profil.

»Det er tid til, at vi skyder med riffel frem for med haglgevær. Det skal forstås på den måde, at vi skal være mere fokuseret. Vi har gennem en årrække villet brede os, vi har været på alle dagsordener. Vi skal erkende vores partis situation. Skal vi videre herfra , så kræver det en langt mere fokuseret indsats,« siger han.

Derfor vil partiformanden på landsrådet præsentere de fremmødte i Herning for det vedtagne princip, der tilsiger, at hvert konservativt folketingsmedlem får udpeget ét politisk område, som skal have deres altoverskyggende hovedfokus i fremtiden.

»Det er selvfølgelig områder, som er udtryk for vores DNA, men nu tydeliggør vi det for den undrende befolkning, hvor Det Konservative Folkeparti står,« siger Søren Pape Poulsen.

Det er områder som klima og miljø, skatter og erhvervsforhold, udlændinge og integration, det danske forsvar, folkeskolen og retspolitikken.

»Så skal vi ikke cykle rundt i alle mulige andre politikområder. Det bliver væsentligt for os, hvis vi skal have genskabt et konservativt parti, hvor folk kan se sig selv, og hvis vi skal få genskabt tilliden til os, så skal vi gøre det, vi siger, og ikke bare sige det. Det gælder også i kommende forhandlinger, hvor vi må gøre op med os selv, hvilke forlig vi skal med i, og hvilke vi ikke skal være med i.«

Blandt områder der har særligt høj konservativ prioritet i de igangværende forhandlinger om en ny finanslov og et politiforlig, gentager Søren Pape Poulsen spørgsmålet om husejernes grundskyld, 1.500 nye politibetjente samt den humanitære bistand.

»Det er afgørende vigtigt at få gjort noget ved boligskatterne, så folk kan leve i deres eget hus. Det er en vigtig tryghedsdagsorden for os. Så er det vigtigt, at vi får et stærkere politi, for politiet er slidt ned, efter at der er blevet trukket store veksler på politiet. Vi kan snakke fra nu og til juleaften om effektiviseringer, men at der mangler betjente står hævet over enhver tvivl. Et politiforlig uden flere betjente kan jeg ikke se os som en del af,« siger han:

»Og hvis vi ønsker at gøre noget ved flygtningestrømmene, skal vi gøre noget ved den humanitære bistand. Hvis vi vil undgå, at folk sætter sig i vandring, så skal vi gøre mere for folk i landene omkring Syrien. Det er i vores egen interesse.«

Venstre skal have kamp til stregen

Partiformanden vil give Venstre-regeringen så meget kamp som muligt for at få de Konservatives mærkesager gennemført, for selv om de Konservative er et af de blå støtte­partier, er Søren Pape Poulsen ikke sat i verden som konservativ leder for at klø statsminister Lars Løkke Rasmussen på ryggen, lyder pointen.

»Grundlæggende er min rolle ikke at gøre det lettere for Lars Løkke. Jeg er ikke sat her på Jorden, fordi det skal være nemt for statsministeren, men for at få mest mulig konservativ politik igennem. Det vil selvfølgelig afspejle den måde, vi agerer på i forhold til, hvis vi sad i regering, for det binder på en helt anden måde,« siger han:

»Det gode i den nuværende situation er, at vores mandater tæller, og der er brug for dem, når man skal tælle til 90.«

Selv om man ikke vil se Søren Pape Poulsen i tide og utide kravle højt op i et træ og kræve Lars Løkke Rasmussens afgang, så står man nu frit til at tegne sin egen profil frem for profilen af en regering, som de Konservative har været vant til i mange år, når man ikke var i opposition.

»Vi er et konstruktivt parti, men vi er et parti, der først og fremmest synes, det er vigtigt at fortælle, hvad vi selv synes. Du skal tilbage til 1970erne for at finde et tidspunkt med en borgerlig regering, hvor vi har været parlamentarisk grundlag. Ellers har vi jo siddet som en del af regeringen, og det er klart, man vil opleve os anderledes. Vi skal jo ikke rette ind under regeringens beslutninger. Derfor vil man se os på en række områder være samarbejdsvillige med regeringen, og så vil der være andre områder, hvor vi vil sige, at det er vi ikke enige i. Det vil være vores rolle.«

En strategi, der har til formål at få skibet Det Konservative Folkeparti ind på en ny og skarpere kurs.

»Jeg ser mig som en direktør for en virksomhed, der har fået en opgave, der hedder, at der skal laves en turnaround. Den situation, vi står i nu, kræver, at vi tager skeen i den anden hånd og bliver mere fokuseret.«

Er man så en overgangsfigur?

»Nej, det synes jeg bestemt ikke. Jeg synes tværtimod, man er en figur, der har fået til opgave at ændre kursen for skibet og få os lidt frem igen.«