»Det er stærkt overraskende, at de Konservative mener, de varetager forsvaret bedst ved at stå uden for«

Hvis de Konservative vil tilbage i forsvarsforligskredsen, skal partiet tilslutte sig aftalen om køb af nye kampfly, fortæller forsvarsminister Peter Christensen (V).

ARKIVFOTO. Et flertal i Folketinget er enig om at købe 27 F-35 kampfly.De Konservative siger nej og er ude af forliget. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev hurtigt kaldt »historisk«, da Det Konservative Folkeparti forlod forhandlingerne om køb af nye kampfly, kort før en aftale faldt på plads mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre. Via forligskredsen har de Konservative i årtier plejet mærkesagen om et stærkere forsvar.

Men torsdag satte partiet foden ned, og dermed træder de Konservative også ud af forligskredsen.

Forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K) har længe ment, at indkøbet af 27 nye F35 kampfly er utilstrækkeligt, og at købet risikerer at dræne forsvarets økonomi i mange år fremover, fordi det finansieres via forsvarets eget budget.

Tilsyneladende kom udfaldet dog bag på forsvarsminister, Peter Christensen (V):

»Det er stærkt overraskende, at de Konservative mener, de varetager forsvaret bedst ved at stå uden for forliget.«

»Jeg synes, de skulle være gået med i aftalen og i stedet have brugt krudtet på at kæmpe for flere midler til forsvaret. Det er allerede næste år, vi skal forhandle et nyt forsvarsforlig,« siger Peter Christensen til Berlingske.

Uenighed om finansiering

Det kan vise sig svært for de Konservative at komme tilbage igen, for Peter Christensen vil kun lukke partiet ind i forligskredsen, hvis de tilslutter sig kampfly-aftalen. Han er ikke umiddelbart enig i udlægningen fra Rasmus Jarlov, som har udtrykt skuffelse over, at der ifølge de Konservative reelt kun er blevet forhandlet om kampflyene i halvanden time.

»Der har været masser af dialog igennem mange dage og tekster frem og tilbage. Det her forløb har været fuldstændig normalt i forhold til de mange politiske aftaler, jeg selv har været med til at indgå gennem årene. Alle partier har haft mulighed for at melde holdninger og forslag ind. Det eneste, jeg har bedt om, var, at de også var realistiske. Et forslag om at skille kampfly og finansiering ad, er ikke realistisk. Det er ikke den måde, man normalt laver aftaler på.«

Har de Konservative været urealistiske i de her forhandlinger?

»De har i hvert fald kommet med krav, som gik længere, end det forliget lagde op til, hvor der står, at kampflyanskaffelsen skal foregå inden for forsvarets ramme. Jeg synes, det er ærgerligt, at de Konservative forlod forhandlingerne,« siger Peter Christensen.

Den Konservative kritik går særligt på, at købet af nye fly vil betyde, at forsvaret har ringere muligheder for at foretage nyanskaffelser. Men det burde ikke komme som nogen overraskelse, at de nye kampfly lægger beslag på store dele af budgettet fremover, mener Peter Christensen:

»Hvis man ønsker at tilføre forsvaret nogle helt nye værktøjer, som de ikke har i dag, så kræver det, at man enten finder pengene et andet sted inden for forsvaret eller tilføre nogle flere midler. Det er situationen, og det er en virkelighed, som forligskredsen har været klar over i mange år, for man vidste, at når F-16 flyene ikke kunne længere, så ville nye kampfly lægge beslag på en stor del af rummet,« siger forsvarsministeren, som torsdag måtte konstatere, at også SF forlod forligskredsen, fordi partiet ønskede færre kampfly.

Det er nok den største forsvarsinvestering nogensinde. Burde du ikke have gjort mere for at få alle med?

»Jamen, jeg kan konstatere, at SF ikke ønskede at være med til at købe kampfly, og de har stille og roligt forladt forhandlingerne. De Konservative ønskede at vride forliget til noget, som ikke var en del af det nuværende forlig. Jeg har ikke indflydelse på, hvor partierne vælger at stille sig, men jeg kan konstatere, at der er 139 ud af Folketingets 179 medlemmer, som står bag aftalen,« siger Peter Christensen.