»Det er slut alt for brat og alt for voldsomt«: SF-leder mødtes med Kristen Touborg to uger inden dødsulykke

Torsdag aften kom det frem, at det tidligere folketingsmedlem for SF Kristen Touborg Jensen havde mistet livet efter en forfærdelig trafikulykke.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen. Pia Olsen Dyhr.
Læs mere
Fold sammen

For bare to uger siden havde han mødtes med formanden for SF - Pia Olsen Dyhr - og nu deler hun en rørende sidste hilsen til den mand, hun kalder sin 'gode ven og partifælle'.

'For blot to uger siden gik Kristen og jeg rundt på hans marker, og han fortalte om, hvordan han har genskabt søen ved møllen og tilbageført åen til sit oprindelige løb. Alt sammen på Kristens egen fødegård Klostermølle i Gudum', begynder hun sit opslag, som fortsætter:

'Og i dag er Kristens liv så ovre efter et biluheld på Herningvej ved Holstebro. Det er slut alt for brat og alt for voldsomt, og Kristen vil blive savnet.'

Tidligere torsdag havde Midt- og Vestjyllands Politi oplyst, at en 73-årig mand var død i en trafikulykke nær Holstebro, mens hans 75-årige hustru var blevet indlagt med alvorlige kvæstelser og var i livsfare.

Efter aftale med familien valgte politiet senere at offentliggøre navnet på den dræbte mand. Det viste sig at være det tidligere medlem af Folketinget for SF - Kristen Touborg Jensen.

'Kristen var medlem af Folketinget fra 1994 til 2011, valgt i Vestjylland, hvor hans hjerte altid var. Han kæmpede for et mere lige Danmark – for at hele Danmark har ret til at blive hørt og inddraget, ikke kun jer øst for Valby bakke, som han indimellem kærligt påpegede. Han var vestjyde med hud og hår. Kæmpede for vestjydernes ret til et godt liv', skriver Pia Olsen Dyhr videre.

Selv var Kristen økologisk landmand, og han blev blandt andet af den grund fødevareordfører for SF i Folketinget, hvor han kæmpede for ordentlige forhold for landbruget og for dyrene.

'Kristen var helt sin egen. Han stod ved sine rødder. Han talte jysk fra Folketingets talerstol – for han stod ved, hvem han var. Og han sagde altid hvad han mente', skriver SF-formanden og fortsætter:

'I Folketinget var han kendt som SF'eren med den røde skjorte, men også klar til at kæmpe for dyrene.

Han tog gerne en voldsom infight med en minister for sagens skyld. Mange ministre har mærket hans indignation, hvis der ikke blev lyttet til Folketinget.'

Hun beskriver ham som værende lige ud af landevejen, provokerende, sjov og kærlig.

'Og jeg kan slet ikke forstå, at jeg ikke skal tale i telefon med ham igen, eller gå en tur, eller få en bjørnekrammer, når modvinden kommer, og der er behov for gode venner. Han var den første, der støttede mit kandidatur som formand, han var kritisk, men altid ordentlig og ærlig', skriver hun og slutter:

'Jeg vil savne min ven Kristen – for han var mest min ven, dernæst min partikollega. Tak for din store indsats! Mine tanker går til hele din kærlige familie. Æret være Kristens minde.'

Til BT fortæller SF-formanden, at hun lærte Kristen at kende for mere end 30 år siden, fordi hun var gode venner med hans datter Karen Touborg.

»Vi var SFU'ere sammen, og vi var inde at besøge hendes far på Christiansborg. Så jeg mødte ham, da jeg var en 16-17 år, tror jeg. Og allerede dengang var han jo bare Kristen. Selvom han sad i Folketinget og var vigtig, så var han bare sin egen og havde den der tilgang: 'Jeg er ikke finere end andre, jeg er som alle jer, jeg er jeres repræsentant',« fortæller hun.

Gennem venskabet med Karen Touborg og politikerens anden datter - Mette Touborg - lærte hun Kristen at kende privat også.

»Han var sin egen. Han talte vestjysk på Folketingets talerstol, og han bøjede aldrig sine principper. Hvor mange folketingspolitikere måske tænker: 'Nå, så må vi lave et kompromis', så lavede Kristen aldrig et kompromis. Og hvis han gjorde, gjorde han det også meget tydeligt, at det ikke var noget, han var tilfreds med. Der var ikke noget, man var i tvivl om med ham. Og den ærlighed kommer man til at savne mere og mere i politik,« siger Pia Olsen Dyhr.

Hun mindes især en tur, hun havde til Vesterhavet, da hun var miljøminister og skulle 'hamre en eller anden bunker i stykker'.

»Jeg havde ikke aftalt noget med nogen, jeg tog bare af sted. Men så stod Kristen der i vandkanten med sin hustru, for man var der da, når ens miljøminister var der. Bagefter bød de os hjem for at spise og tage på tur og alt muligt,« siger hun og slutter:

»Han var ikke sådan en, der forventede en hel masse, men han var der altid til at bakke op. Og det er - eller var - meget typisk Kristen.«

Politiet fik alarmen om ulykken på Herningvej ved Nybo Bakke klokken 12.13. Af ukendte årsager kom parret over i den forkerte kørebane.

»Her er de tæt på at ramme en bil, men det lykkes føreren af undvige. I stedet kører de frontalt ind i den næste bil,« fortæller vagtchef Henrik Nielsen fra Midt- og Vestjyllands Politi til nyhedsbureauet Ritzau.

Ved ulykken blev Kristen Touborg Jensen dræbt på stedet, mens hans hustru blev hårdt kvæstet og bragt til sygehuset - hvor hun i skrivende stund endnu modtager behandling for sine svære kvæstelser. Føreren af den anden bil slap fra ulykken med knubs.