»Det er rigtig godt for mig og for SF, at vores veje skilles«

Efter 22 år i SF forlader Ole Sohn sit parti for at afslutte sin folketingskarriere hos Socialdemokraterne. Her vil han være med til at realisere det regeringsgrundlag, han selv var med til at skrive.

Ole Sohn forlader SF.og går til Socialdemokratiet. Tirsdag 4 februar 2014 Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ole Sohn er blevet afhopper for anden gang. Tirsdag meddelte han, at han forlader det parti, han har været medlem af i 22 år, fordi han står bag den regering, som flertallet af partifællerne vender ryggen.

»SF har valgt at slå ind på en ny kurs, og det var ikke det, jeg gik til valg på. Jeg var med til at at stå bag dannelsen af den her regering, og jeg har været med til at udarbejde regeringsgrundlaget. Det føler jeg ansvar for og vil godt føre til ende i den her valgperiode,« siger Ole Sohn, der nu er blevet optaget i det socialdemokratiske folketingsgruppe.

Her kommer han til at sidde ved siden af sin gamle SF-kollega Astrid Krag (S), der også skiftede parti, da SF i sidste uge trådte ud af regeringen på grund af uenigheder om salget af DONG-aktier til amerikanske Goldman Sachs. Et forløb, som Ole Sohn beskriver som »pinagtigt«.

»Man kan jo se, at både venner og fjender mener, det gjorde en forskel, at SF var i regering, og nu har man så valgt at sige, at vi ikke vil være der mere. Det er helt fint, det skal jeg ikke gøre mig til dommer over, men det giver jo ingen mening, at man skal fortsætte de lange skænderier,« siger Ole Sohn med henvisning til den nu dybt splittede folketingsgruppe.

»Tilliden i gruppen er ikke-eksisterende,« konstaterer han.

Ole Sohn begyndte sin politiske karriere længere ude på venstrefløjen, hvor han var formand for Danmarks Kommunistiske Parti fra 1987 til 1991. Efter Sovjetunionens fald meldte han sig ind i SF, og her måtte han som erhvervs- og vækstminister i Thorning-regeringen flere gange forsvare sin fortid som kommunist. Ole Sohn fik et år på posten, inden han i 2012 overdrog Erhvervs- og Vækstministeriet til SF-formand Annette Vilhelmsen (SF).

Til marts er der ekstraordinært landsmøde, hvor SFerne skal vælge en ny formand efter Vilhelmsen og lægge kursen for partiet.

»Jeg kan ikke forestille mig andet, end SFs landsledelse selvfølgelig vil sige, at man går efter indflydelse - man kan jo ikke sige det modsatte - men det er jo i handling, man skal dokumentere det, og nu har man dokumenteret, at man helst ikke vil fortsætte i regering,« siger Ole Sohn og tilføjer:

»Det er rigtig godt mig og for SF, at vores veje skilles.«

Ole Sohn bliver siddende perioden ud, men genopstiller ikke ved næste folketingsvalg. Hans mandat gør, at Socialdemokraterne nu er lige så store som Venstre.

TV: Thomas Larsen: Ingen i SF vil savne Sohn:

Er du på mobilsitet, da klik her.