»Det er Pia, der har skaffet de penge«

Den tidligere formand for Venstre i København siger, han intet kendskab har til penge fra Industriens Arbejdsgivere i København, som skulle være oplyst efter partistøtteloven. Han kender heller ikke til en hemmelig V-sponsorforening, siger han.

Den tidligere formand for Venstre i København kender ikke noget til den forening, der har støttet Pia Allerslevs (billedet) valgkampagne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre i København har i årevis fået større beløb fra en hemmelig forening, der har skiftet navn mindst tre gange på seks år. Samtidig har Venstre ikke oplyst, at Pia Allerslevs (V) kampagne ved det seneste kommunalvalg blev støttet af Industriens Arbejdsgivere i København (IAK), som loven foreskriver. Kun beløb fra den hemmelige forening Debatselskabet Vækst i København gav ifølge Venstre over 20.000 kroner til Venstre. IAK afviser klart at have givet penge til foreningen. Vi spørger daværende formand for Venstre i København, Vagn Svendsen, til sagen:

›Hvorfor har I ikke oplyst, at IAK gav jer over 20.000 kroner ved sidste kommunalvalg?

»Det kan jeg ikke svare på,« siger Vagn Svendsen, som har underskrevet partiets oplysningspapir om de private bidrag i 2009.

Det er vel dig, der bør kunne svare på det?

»Jamen, jeg får information fra vores kasserer om, hvad vi har fået af tilskud. Det er det, jeg må forholde mig til.«

Kan det være, at det er blevet regnet med i bidraget fra Debatselskabet Vækst i København, og at det derfor ikke fremgår?

»Ja, det kunne selvfølgelig være. Det kunne være dét, der gav anledning til misforståelser. Men jeg har intet med det selskab at gøre.«

Hvis industrien har givet over 20.000 kroner til Debatselskabet Vækst i København, bør I så ikke også oplyse, at I har fået over 20.000 fra industrien via debatselskabet?

»Nej, det mener jeg ikke. Vi har intet med den debatklub at gøre.«

Hvad er Debatselskabet Vækst i København for en forening?

»Det aner jeg slet ikke noget om.«

Men det er dig, der har udfyldt erklæringen, hvoraf det fremgår, at I fik støtte fra den?

»Det er ikke mig, der har undersøgt de støtteforhold. Det er Pia Allerslev, der har skaffet de penge. Men hvad det er for et firma, er ikke noget, jeg har undersøgt. Jeg har bare skrevet under, når hun siger, at der er nogen, der har betalt over 20.000 kroner, og kassereren siger det samme. Jeg går ikke ind og spørger: Lyver du, eller er det rigtigt, det du siger. Jeg har bare skrevet under i god tro på, at det selvfølgelig er korrekt.«

Hvem fra jeres organisation vidste så, hvad konstruktionen indebar?

»Det har jeg ikke kendskab til.«

Men det er jeres tidligere kasserers adresse, det kommer fra?

»Jamen, han har så været medlem af foreningen åbenbart.«

› Men antyder det ikke, at foreningen er oprettet af Venstre?

»Jeg kender vedtægterne fra Venstre i København. Dem har jeg selv været med til at revidere mange gange. Vi har ikke nogen vedtægter om nogen som helst støtteforening. Overhovedet.«

Hvorfor er selskabet så oprettet på kassererens adresse?

»Der er to muligheder: Enten at han også er medlem af debatklubben ud over at være medlem af Venstre. Eller også har man bedt ham om at være kasserer for den debatklub. De skal have en kasserer et sted fra,« siger Vagn Svendsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Pia Allerslev til Vagn Svendsens udtalelser.