»Det er ikke, fordi medlemmerne af Krifa er dumme, men altså ...«

Fradraget for faglige kontingenter bør forbeholdes medlemmerne af den traditionelle fagbevægelse, foreslår beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S). De gule fagforeninger skader samfundet, mener han.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn (t.v.) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Berlingske interviewer Leif Lahn Jensen (S) om hans syn på de gule fagforeninger, kalder han slet ikke organisationer som Kristelig Fagbevægelse (Krifa) for fagforeninger. Han omtaler dem konsekvent som »pengemaskiner«, »forsikringsselskaber« eller slet og ret »de gule«.

Ifølge Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører skader de det danske samfund, fordi de underbyder den traditionelle fagbevægelse og svækker lønmodtagernes indflydelse.

Nu vil han have Folketinget til at vedtage kriterier for, hvornår man må kalde sig fagforening, og medlemmerne af de organisationer, som ikke lever op til kravene, skal ikke længere have adgang til fradrag for deres faglige kontingent.

»Da Krifa holdt årsmøde i november 2011, var jeg inviteret med som gæstetaler, og jeg fortalte dem, at for mig indeholder en fagforening tre ting: Strejkeret, masser af tillidsmænd og en masse gode og fleksible overenskomster. Da Krifa ikke har nogen af delene, så er det i mine øjne ikke en fagforening. Det var en lidt hård start som gæstetaler,« forklarer Leif Lahn Jensen.

Så i dine øjne er Krifa ikke en rigtig fagforening, fordi de har givet afkald på strejkeretten?

»Ja, man kan jo gå ind og læse om en sag fra september 2011, tror jeg, det var, da en gruppe ansatte på taxaområdet havde overenskomst under Krifa. Arbejdsgiverne handlede i strid med overenskomsten og nægtede at lave om på det. Det var medarbejderne nødt til at finde sig i, fordi de ikke kunne strejke, og så måtte de vente et år med at tage det op til næste overenskomstforhandling. Hvis der bare er en trussel om, at medarbejderne sætter sig på røven og strejker, så er der større chancer for, at arbejdsgiverne gerne vil løse problemerne,« siger Leif Lahn Jensen, der selv har en fortid som havnearbejder for Mærsk i Aarhus og mangeårig tillidsmand samme sted.

»Hvis Krifa får magt, taber lønmodtagerne«

Blander du dig ikke i den enkeltes frie valg?

»Nej, jeg giver dem faktisk et endnu mere frit valg, fordi jeg oplyser medlemmerne af Krifa om deres valg. Det ved de ikke noget om i dag. Det er ikke, fordi medlemmerne af Krifa er dumme, men altså de regner med at få det samme til den halve pris. Jeg går heller ikke til en slagter for at spare penge, hvis jeg skal til læge. Jeg forventer en vis kvalitet, og det gør jeg også, når jeg melder mig ind i en fagforening. Det er fint, hvis man gerne vil betale til en pengemaskine i et forsikringsselskab, men så skal man også vide, hvad det er, man betaler til. Hvis det kommer rigtigt frem, hvad forskellen er mellem 3F og Krifa, så tror jeg, at de fleste vil konkludere, at det er nogle dumme penge at spare,« siger Leif Lahn Jensen.

Der er omkring 200.000 medlemmer af Krifa. Blander du dig ikke unødigt i deres muligheder for at bestemme over deres eget arbejdsliv?

»De begrænser sådan set sig selv i dag ved at være medlem af Krifa, for de har ikke så meget at sige på det danske arbejdsmarked, lige­som den rigtige danske fagbevægelse. Jeg siger ikke, at de ikke må være medlem af Krifa. Jeg starter bare en debat om, hvad en fagforening skal være fremover. Det er nødvendigt, for hvis Krifa får for meget magt, så taber lønmodtagerne, og det bliver arbejdsgiverne alene, der bestemmer. Lønmodtagerne må finde sig i at gå ned i løn, som vi så det på Vejle­gården, hvor folk måtte vælge mellem at gå ned i løn eller blive fyret. Hele den danske model og fællesskabet vil blive tabt på gulvet. Vi er på vej i den retning, og det er derfor, at jeg vil skubbe det hele lidt i den anden retning igen,« siger Leif Lahn Jensen.