»Det er ikke en sejr, at vi får penge, der i forvejen var øremærket til os«

De ansatte på Absalonhus Plejehjem på Vesterbro føler sig snydt over, at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti kalder aftalen om de fem milliarder til offentligt ansatte for det bedst opnåelige resultat. Pengene skulle de nemlig have haft under alle omstændigheder.

Heidi Jensen (tv.) og Camilla Oestrich er glade for deres arbejde på Absalonhus Plejehjem, men er trætte af politikernes løfter om mere i løn til offentligt ansatte, som de ikke mener fører til noget. Her hjælper de beboerne Floretta Brisson (th.) og Selma Abel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen

Spisebordene er stillet op som firemandsborde på Absalonhus Plejehjem på Vesterbro. Det er ingen tilfældighed, men for at gøre det mere hjemligt og knap så institionsagtigt, som en social- og sundhedshjælper fortæller. På fjerde etage er der næsten overpyntet til jul med nisser og julehjerter i alle afskygninger, og i hjørnet af hver opholdsstue står et stort, grønt juletræ.

Alle de ansatte har kun ros til overs for stemningen på plejehjemmet og klager ikke over deres arbejde.

Det de til gengæld klager over er lønnen, og de har kun et skuldertræk til overs for regeringens aftale med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, der giver fem milliarder kr. til de offentligt ansatte. En aftale som Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti kalder for en sejr og det bedst opnåelige, selvom det er penge, der i forvejen var øremærket til de offentligt ansatte, men som blot skulle have været givet på et senere tidspunkt.

Social- og sundhedshjælper Heidi Jensen og sosu-assistent Camilla Oestrich er langtfra enige med politikerne i, at det er en gevinst for statens lavtlønnede, og de ser det kun som tomme ord fra Helle Thorning-Schmidt og Pia Kjærsgaard.

»For Socialdemokraterne er det måske en sejr, men det er det ikke for os. Der har været meget fokus på vores fagområde, det har nogle politikere prøvet at følge op på, men det er ikke en sejr, at vi får penge, der i forvejen var øremærket til os,« mener Camilla Oestrich.

»Vi regner ikke med, at det er noget, vi kan mærke i det lange løb,« tilføjer Heidi Jensen.

Forventer storstrejke
De så i stedet gerne, at grundlønnen blev hævet, som de også demonstrerede for i sommer, og de er næsten overbeviste om, at der vil komme en storstrejke til foråret, hvis ikke der bliver sat mere af til de offentligt ansatte. Camilla Oestrich vil dog ikke sige, at hun er skuffet, for hun turde aldrig sætte sig de store forventninger.

»Man satte på et tidspunkt en lid til, at nu skete der endelig noget, men vi har ikke sat næsen op efter det store, for vi har aldrig været vant til at blive tilgodeset. Vi er nået dertil, at det sidder os hertil,« siger hun og sætter en finger på halsen, mens hendes kollega nikker.

Heidi Jensen arbejder især om sommeren både som fuldtidsansat og som vikar ved siden af for at nå op på en rimelig løn, som hun siger. Det samme gør Camilla Oestrich, der skal arbejde 55 timer om ugen for at tjene 25.000 kr. om måneden. De er ved at miste tålmodigheden og gider næsten ikke følge forhandlingerne mere.

»Det er ikke en aftale, vi er oppe at ringe over, og det er der ingen i huset, der er,« siger Heidi Jensen.