»Det er ikke en provokation at være jøde eller at bære jødiske symboler«

I en fælles erklæring i forbindelse med en meget omdiskuteret demonstration mod chikane af jøder i Danmark lørdag slår en række politikere fast, at de er bekymret over stigningen i chikane mod netop jøder.

Formanden for Det Konservative Folkeparti i København, Rasmus Jarlov, har indkaldt til demonstration mod antisemitisme i protest mod trusler og overfald på jøder vil der blive demonstreret iført jødiske symboler på Nørrebro lørdag. Det sker i protest mod det stigende antal trusler og overfald på danske jøder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jøder skal kunne færdes trygt i Danmark uden at frygte for chikane eller overfald.

Det understreger en bred vifte af politikere på tværs af politiske skel i en fælles erklæring i forbindelse med en demonstration mod chikane af jøder, som finder sted lørdag formiddag i København.

»Vi er bekymret over stigningen i chikane mod jøder i Danmark. De danske jøder har været her i 400 år og har hele tiden levet i harmoni med resten af befolkningen. De skal ikke opleve chikane på grund af en konflikt i Mellemøsten,« lyder det i erklæringen, som blandt andre arrangøren af marchen, de Konservatives politiske leder i Københavns Borgerrepræsentation, Rasmus Jarlov (K), står som medunderskriver på.

»Danmark er og skal være et rummeligt samfund, hvor ingen chikaneres på grund af deres religion. Vi håber, at dagens sympatimarch kan give anledning til en positiv dialog om religionsfrihed og rummelighed,« hedder det videre.

Demonstrationen begyndte klokken 11 ved Nørrebro Station og går af Nørrebrogade til Dronning Louises Bro.

Demonstranterne er blevet opfordret til at medbringe kalotter, davidsstjerner eller anden jødisk påklædning.

Marchen kommer i kølvandet på konflikten i Mellemøsten og på flere episoder herhjemme, hvor jøder har oplevet chikane.

Politikerne håber på en fredelig march, og de understreger, at demonstrationen ikke skal ses som en provokation.

»Det er ikke en provokation at være jøde eller at bære jødiske symboler. Vi håber heller ikke, det bliver opfattet sådan. De eneste, som bør føle sig provokeret, er folk, som har en forkert opfattelse af, at jøder ikke må være her. Vi vil gerne fortælle dem, at de skal revurdere deres opfattelse, mens alle andre forhåbentlig tager positivt imod denne manifestation for rummelighed og tolerance,« skriver politikerne i erklæringen.

Ud over Rasmus Jarlov har flere københavnske politikere skrevet under på erklæringen. Det omfatter blandt andre Socialdemokraternes politiske ordfører i København, Yildiz Akdogan (S), integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) og de Konservatives gruppeformand på rådhuset, Jakob Næsager (K). De to folketingspolitikere Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Liv Holm Andersen (R) har også sat deres underskrift på erklæringen.

Lørdag ved middagstid melder vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Henrik Blandebjerg om, at alt er roligt. Over for TV 2 News anslår han, at 250 deltager i marchen.