»Det er et af de pinligste døgn i dansk politik«

Enhedslistens retsordfører mener, at forsvarsminister Carl Holst skylder »en uforbeholden undskyldning« til vælgerne som følge af sagen om ministerens spindoktor.

Foto: Simon Læssøe

Forsvarsminister Carl Holst (V) har torsdag erkendt, at han har brugt sin nuværende spindoktor, Christian Ingemann Nielsen, som personlig assistent, mens Holst var formand for Region Syddanmark.

Det strider mod, hvad Holst tidligere har sagt, og hele forløbet bliver mødt med hovedrysten hos Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

»Det hele er ved at blive tåkrummende nu. Jeg tror, det er et af de pinligste døgn i dansk politik, man kan komme på,« siger hun i et interview med TV 2 News i kølvandet på Holsts indrømmelse.

Forsvarsministeren sagde torsdag formiddag, efter to døgn med tiltagende pres og flere historier i medierne, at hans særlige rådgiver arbejdede som hans assistent, mens han var regionsrådsformand i Region Syddanmark:

»Jeg beklager, at jeg har udtrykt mig uheldigt i forhold til, at han ikke var min personlige assistent. Jeg er ked af, at jeg har fået sagt det på en måde, som kan misforstås,« sagde Carl Holst og uddybede.

»Jeg har ikke haft til hensigt at lyve over for offentligheden.«

Forsvarsministeren vil ikke udtale sig om, hvorvidt Christian Ingemann Nielsen også arbejdede for ham under valgkampen, noget som i givet fald vil være i strid med reglerne.

Hos Enhedslisten mener man, at hele forløbet kalder på en undskyldning fra ministeren.

»Først er der indikatorer på, at han faktisk har misbrugt medarbejderressourcer i Region Syddanmark, bagefter løjet om det, og så løjet lidt mere om det igen. Jeg synes ærlig talt, Carl Holst skylder en uforbeholden undskyldning for det her roderi, og at han kommer frem og meget klart fremlægger, hvad der er op og ned i den her sag,« siger Pernille Skipper til TV 2 News.

Hos Dansk Folkeparti mener næstformand Søren Espersen ikke, at Carl Holsts indrømmelse får nogen konsekvenser. Endnu i hvert fald.

Regeringens støtteparti afventer, hvordan regeringen og Region Syddanmark forholder sig til de nye oplysninger.

»Det er først og fremmest et spørgsmål for regionen og dernæst for regeringen,« siger Søren Espersen til politiko.dk.

I første omgang vil Pernille Skipper heller ikke tage stilling til, hvorvidt partiet vil trække tæppet væk under ministeren. Bolden ligger hos blå blok, påpeger hun.

»Men hvis jeg var Dansk Folkeparti, Liberal Alliance eller de Konservative, ville jeg være meget, meget bekymret for hans (Carl Holst, red.) evner til at holde sig stringent til sandheden. Vi har trods alt at gøre med en minister, der besidder en meget, meget tung post, og som helst skal forstå, at det med sandheden ikke er noget, man kan veje, når man sidder som minister«, siger Pernille Skipper til TV 2 News.

Tidligere på dagen holdt Lars Løkke Rasmussen pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet. Og selvom det handlede om Danmarks nye flygtningekurs, slap statsministeren ikke for at forholde sig til sagen omkring forsvarsminister Carl Holst.

Og selvom statsministeren på det bestemteste lod forstå, at han i øjeblikket er fuldt optaget af den flygtningesituation, Europa og dermed Danmark står i, slog Lars Løkke Rasmussen fast, at han stadig havde tillid til Carl Holst.

»Jeg har noteret, at der er en sag og nogle drøftelser, og jeg kan kun sige, at jeg naturligvis har tillid til mine ministre,« sagde Lars Løkke Rasmussen.