»Det er et åbent spørgsmål, hvordan G7 kan overleve i sin nuværende form«

G7-topmødet bød på et overraskende besøg fra iransk udenrigsminister og en trodsig fransk præsident. Men den mest interessante lære fra det snart afsluttede topmøde i franske Biarritz er, hvordan topmødet skal se ud i fremtiden, lyder det fra Berlingskes sikkerhedskorrespondent

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og USAs Donald Trump var hovedpersoner ved det snart afsluttede G7-topmøde i franske Biarritz. Og de bliver det også fremover, er vurderingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

G7-topmødet, som vi kender det, ser ud til at undergå en stor forandring.

Det vurderer Kristian Mouritzen, sikkerhedspolitisk korrespondent for Berlingske, her på sidstedagen for G7-topmødet i franske Biarritz.

»Man kan drage den lære, at det er et åbent spørgsmål, hvordan G7 kan overleve i sin nuværende form, når man for det første ikke kan blive enige om et slutdokument,« siger Kristian Mouritzen med henvisning til, at Frankrigs præsident Emmanuel Macron, der haft formandsskabet, ikke har villet acceptere underskrivelsen af en sluttelig erklæring efter topmødet.

G7-topmødet samler toplederne fra verdens syv rigeste lande, og her har gruppen af lande typisk haft samme indstilling til økonomisk politik, men allerede næste år ser der ud til at være markante forandringer på vej i sammensætningen af lande. Næste år skal USA nemlig være vært for topmødet.

»Donald Trump har sagt, at han bliver vært næste år, og han skal bestemme, hvem der skal være med. Derfor vil man se nye lande, som Rusland, som del af G7-topmødet. Det betyder, at den oprindelige tanke om G7 som et forum for liberale økonomiske demokratier er udfordret,« siger Kristian Mouritzen.

Kender stadig ikke formål med iransk besøg

Frankrigs præsident Emmanuel Macron var i sin egenskab af formand for G7-topmødet naturligt i centrum for mødet, og man kan på sin vis også godt tale om, at Macron fik en slags internationalt gennembrud, siger Kristian Mouritzen.

»Det er Macron, der forsøger at overtage rollen efter Angela Merkel og dermed forsøger at manifestere sig. Jeg tror, at det vil lykkes for ham at tage taktstokken i forhold til de europæiske lande, men det er mere tvivlsomt, hvordan Trump reagerer på det,« siger Kristian Mouritzen.

En af de andre store historier ved G7-topmødet var besøget fra Irans udenrigsminister, Javad Zarif, i lyset af den annullerede atomaftale mellem USA og Iran.

»Det var ret overraskende, at han mødte op, men Trump havde tilsyneladende accepteret, at der kom en snak med Iran på en eller anden måde, og det foregik da også fredeligt, men man ved bare stadig ikke, hvad det egentlige formål med besøget var,« siger Kristian Mouritzen.