»Det er den rigtige beslutning«

Den afgående partiformand for de konservative, Lene Espersen, forsvarer på pressemøde sit politiske eftermæle.

Lene Espersen meddeler hun trækker sig som formand for de konservative. Fredag morgen kommer det frem, hvem der skal afløse hende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- De sidste to dage har ikke været et kønt syn. Så det er nu, jeg skal trække i håndbremsen. Tidspunktet er kommet til, at jeg skal trække mig.

Den nu afgående formand for Det Konservative Folkeparti, Lene Espersen, sagde på et 19 minutter langt pressemøde torsdag aften, at hendes beslutning om at gå af som både partileder og formand er blevet truffet "af hensyn til partiet".

For at undgå en gentagelse af 90'ernes konservative fløjkrig. Men hun understregede samtidig, at hun i sine to et halvt år som partileder ikke kunne "ønske mig et mere loyalt parti," og at hun ikke føler sig snigløbet.

Lene Espersen fortsætter som udenrigsminister, og hun vil fredag redegøre for sin beslutning på det gruppemøde, der skal vælge hendes efterfølger.

»Jeg fik skatten ned«

På pressemødet torsdag aften forsvarede Lene Espersen sit politiske eftermæle, og hun betegnede sine politiske resultater som formand som "stærke". - Jeg kan med rank ryg sige, at det var Lene Espersen, der fik sat skatten ned med 7,5 pct., sagde hun.

Hun understregede, at det har været de konservatives fortjeneste, at dagpengeperioden er blevet halveret. Og at det har været K, der fik overbevist regeringspartneren Venstre om, at efterlønnen skal afskaffes. Ligeledes var det vigtigt for Lene Espersen at notere, at konservative er gået frem både ved kommunalvalget og ved valget til Europaparlamentet.

Espersen meddelte, at hun trækker sig både som politisk leder og som partiformand. Hun betonede sin overbevisning om, at der ikke vil udbryde en ny fløjkrig i partiet.

- Jeg ønsker ikke en lang, nedslidende krig for og imod Lene Espersen. Derfor skal det være nu, jeg trækker mig, så der er tid til at bygge en ny leder af partiet op, sagde hun.

Hun konstaterede, at konservative er kommet ind i "en negativ spiral med fokus på internt fnidder".

- Jeg bærer ansvaret. Jeg ville gerne være blevet som partileder. Jeg er en fighter og havde håbet på, tingene kunne vende. Men af hensyn til Konservativt Folkeparti er det bedste, jeg kan gøre, at overlade det til en ny, sagde hun.