Det Danske Akademi stemmer i: Litteraturkanon er forældet, og Pernille Rosenkrantz-Theil skal i dialog

Dansklærerforeningen har forsøgt at skabe dialog med Børne- og Undervisningsministeriet omkring en opdatering af ungdomsuddannelsernes litteraturkanon. De mener, at listen, der er udformet i 2004, trænger til at blive kigget på med nye øjne. Det Danske Akademi støtter nu op.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har tidligere afvist henvendelse fra Dansklærerforeningen omkring dialog om opdatering af danskfagets litteraturkanon. Nu bakker Det Danske Akademi op om foreningen i en pressemeddelelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når der er dansktimer på skoleskemaet er en række forfatternavne obligatoriske over hele Danmark.

Unge på alle gymnasielle ungdomsuddannelser skal præsenteres for indholdet fra danskfagets litteraturkanon. Den består af 14 navne: blandt andet Herman Bang og Karen Blixen.

Listen blev sammensat i 2004, og har siden været uændret. Det har den seneste tid været udgangspunkt for debat. Holdningerne lyder blandt andet, at listen bør opdateres, og »at vores undervisningsminister ikke evner at tage en grundlæggende debat om dansk litteratur«.

Og nu råber flere op: Der er behov for dialog med Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil om en opdatering af listen.

»Vi mener i Dansklærerforeningen, at den er forældet og bør opdateres, og at man også bør se på, at listen i højere grad skal repræsentere kvinder (Karen Blixen er den eneste kvindelige forfatter på listen, red.) Selvfølgelig skal eleverne læse ældre litteratur. Men når man kanoniserer forfattere, vil det være et udtryk for sin tid. Og man vil kigge på mange ting på en anden måde i 2021, end man gjorde i 2004,« siger foreningens forperson for sektionen for hhx, htx, eux og eud, Ditte Eberth Timmermann.

Og i en pressemeddelelse udtrykker Det Danske Akademi nu sin opbakning. Ifølge Det Danske Akademis sekretær, Lasse Horne Kjældgaard, er den slags stillingtagen i akademiet sket »ganske få gange« før.

»Det er ret sjældent, at Det Danske Akademi udtaler sig om spørgsmål. Det står i vores vedtægter, at vi kan gøre det, når vi synes, der er en anledning. Og det synes vi der er i det her tilfælde. Det er 17 år siden, kanonlisten er kommet. Der er sket meget i litteraturen siden dengang. Der er kommet mange nye forfattere til, og der er også sket noget med opfattelsen af fortidens litteratur,« siger Lasse Horne Kjældgaard.

Så den er forældet, som den ser ud nu?

»Litteraturen udvikler sig jo meget, så når listen er næsten 20 år gammel, er den fra et kronologiske perspektiv forældet. Og derfor kunne det være en god idé at kigge den efter nu.«

Hvad mangler listen konkret?

»Det har vi i Det Danske Akademi ingen fælles holdning til. Listen er et instrument, så i en dialog kan man spørge, hvad instrumentet skal bruges til.«

En støtte, der kan give nye resultater

Dansklærerforeningen har tidligere opfordret Pernille Rosenkrantz-Theil til en dialog om listen. De blev af børne- og undervisningsudvalget indstillet til ministeren, som dog afviste i april i et skriftligt svar. I foreningen håber man, at pressemeddelelsen fra Det Danske Akademi kan give ny mulighed for dialog med ministeren.

»Vi er optimistiske efter Det Danske Akademis udtalelse. Vi håber, det kan rykke noget. For der er et behov for at få det her drøftet. Vi er meget taknemmelige og glade for støtten fra Det Danske Akademi,« fortæller Ditte EberthTimmermann.

Også i det Danske Akademi er optimismen tilstede: sekretæren er faktisk ikke i tvivl om, at ønsket vil få politisk opmærksomhed.

»Det kommer til at ske. Om det bliver den nuværende minister, der tager dialogen, eller en senere minister, det ved jeg ikke. Men selvfølgelig kommer den til at finde sted på et tidspunkt,« siger Lasse Horne Kjældgaard.