Det borgerlige projekt skal stå sin prøve

Med en række møder om den fælles politiske linje mellem regeringen og dens støttepartier køber statsministeren sig mere tid til at løse krisen. De Konservative fastholder mistilliden Eva Kjer Hansen.

Situationen er alvorlig, slog statsminister Lars Løkke Rasmussen fast på et pressemøde, hvor han brød 17 timers tavshed oven på de Konservatives udmelding om, at partiet ikke længere har tillid til miljø- og fødevareministeren. En møderække i blå blok ledet af statsministeren skal nu forsøge at genetablere fodslaget. Foto: ?Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den politiske nervekrig mellem regeringen og de Konservative har udviklet sig til en regulær udmattelseskrig.

Som udgang på en højdramatisk dag, hvor den såkaldte kvælstofsag kulminerede foreløbigt og bragte selve regeringens overlevelse i fare, indkaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag til en møderække for at genetablere det fælles blå fodslag.

Tidligere på dagen gjorde statsministeren situationens alvor klar, da han på et pressemøde brød 17 timers tavshed. En konsekvens af fortsat mistillid hos de Konservative kan være et nyvalg, lød det.

»Har den mistillid virkelig en sådan karakter, at den skal føre til, at det borgerlige samarbejde kører fast. For det er jo der, vi er i mine øjne. For mig handler det om langt mere og andet. Det handler dybest set om, hvorvidt det borgerlige projekt er levedygtigt,« sagde Løkke Rasmussen på pressemødet.

Indkaldelsen kom efter et krisemøde med lederne af de tre støttepartier i Statsministeriet. Møderækken skal udover fælles fodslag føre frem til en politisk tillægsaftale til den landsbrugspakke, som sendes til afstemning i folketingssalen torsdag.

»Alle ved, hvad der er på spil,« sagde statsministeren: »Derfor starter vi i morgen (torsdag, red.) en møderække med mig for bordenden for at prøve at indgå en tillægsaftale, der kan løse de udfordringer, partierne hver især har på natur-, miljø- og landbrugsområdet og som forhåbentlig også kan genskabe den tillid, der er nødt til at være, hvis regeringen skal kunne fortsætte,« lød det onsdag aften fra Lars Løkke Rasmussen.

Møderækken skal ifølge Berlingskes oplysninger forløbe i tre spor. For det første skal det afklares, hvad der er gået galt i forholdet mellem miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) på den ene side og de konservative ordførere Rasmus Jarlov og Mette Abildgaard på den anden. Samtidig blev der på onsdagens møde i Statsministeriet udtrykt velvilje fra alle fire partiledere i blå blok til at udarbejde en tillægsaftale til den omstridte landsbrugspakke, der efter planen skal tilfredsstille de Konservative. Endeligt skal møderne nok så vigtigt finde en måde at forbedre det direkte samarbejde mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen og lederne af de tre støttepartier, Søren Pape Poulsen, Anders Samuelsen og Kristian Thulesen Dahl. Med manøvren er udsigten til et valg skubbet længere ud i horisonten, lyder vurderingen.

Fortsat klar til at vælte Kjer

Trods indkaldelsen til hvad der blev præsenteret som forsoningsmøder, er de Konservative stadig indstillet på at vælte Eva Kjer Hansen som miljø- og fødevareminister, fastslår den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen.

Ligger det fuldstændigt fast, at hvis der kommer et mistillidsvotum til afstemning, så vælter I hende?

»Ja, det er jo det, vi har sagt hele tiden. Det er jo ikke ændret. Vi har jo ikke fået tillid til hende, fordi vi har været til et møde hos statsministeren, så enkelt er det ikke,« siger K-formanden.

Samtidig understreger han, at de Konservative ikke vil acceptere, at Eva Kjer Hansen deltager i de kommende forhandlinger om en tillægsaftale til landbrugspakken, selv om det hører under hendes resortområde.

Kan man forestille sig, at I er villige til at acceptere, at Eva Kjer Hansen får en anden ministerpost?

»Altså, vi er jo ude at diskutere tillidsspørgsmål her. Tilliden er ikke til… Vi har jo ikke lige pludselig fået tillid til ministeren, fordi hun skal være et eller andet andet.«

Betyder det også, at I ikke vil acceptere, at hun får en anden ministerpost?

»Jeg har sagt hele tiden, at det er et spørgsmål om tillid, der ikke er til stede. Det er jo ikke knyttet til et embede eller et bestemt område, det er knyttet til en person. Og det har jeg sagt hele tiden.«

Den højspændte konflikt mellem Venstre og Det Konservative Folkeparti – de to traditionelle værste bedste venner – tog for alvor fart, da de Konservative på et pressemøde tirsdag udtrykte mistillid til Eva Kjer Hansen som miljø- og fødevareminister, efter at hun er blevet beskyldt for at bruge fordrejede tal i den landbrugspakke, som efter planen vedtages torsdag med bl.a. konservative stemmer.

Eva Kjer Hansen har flere gange oplyst til Folketinget, at landbrugspakken kommer til at gavne miljøet, og at mængden af kvælstof til havmiljøet allerede vil blive reduceret i år og de kommende seks år frem. Men en gennemgang foretaget af Berlingske har vist, at regeringen kun kan få regnestykket til at gå i et grønt plus allerede i 2016, fordi man har indregnet forhold, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre, og fordi man har indregnet effekter fra tidligere år.

Med Søren Papes ord har Eva Kjer Hansen »givet et misvisende billede af landbrugspakken.« Og derfor har de Konservative mistet tillid til ministeren.

Konflikten mellem regeringen og de Konservative eskalerede yderligere onsdag, da statsministeren gjorde støttepartiets mistillid til Eva Kjer Hansen til et såkaldt kabinetsspørgsmål, hvor selve regeringens fortsatte liv er på spil.