»Det bliver hårdt arbejde«

Lars Løkke Rasmussen præsenterede søndag formiddag sin nye regering på Amalienborg og blev mødt af klapsalver, flag og en horde af pressefolk.

Regeringens nye ministre bliver introduceret på Amalienborg i København. Lars Løkke Rasmussen med sit nye ministerhold Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

»Så kommer de. Så kommer de,« råber en mandsstemme.

De mange fremmødte, der vifter med danske flag og blå balloner, er gennet til siderne af politibetjente. Ovenover larmer en helikopter. Der bliver udstukket nogle én-stavelses-kommandoer til garderne, der straks flytter på deres våben.

Og så begynder de mørke biler at køre ind gennem porten på Amalienborg. I den første, Danmarks nye statsminister Lars Løkke Rasmussen. Derefter hans 16 nye ministre, to og to i hver bil. Enkelte af dem ruller vinduet ned og vinker ud.

På Slotspladsen vokser folkemængden. Flere kommer trillende med barnevogne, trækkende med cykler eller med hunde i snor. Der bliver drukket rigeligt med coffee-to-go, og adskillige børn er kommet op på fædrenes skuldre for bedre at kunne se. Den linde strøm af udenlandske turister, der stiller op til fototagning foran Rytterstatuen, synes ikke påvirket af, at landets nye regering om et øjeblik vil træde ud.

Og så sker det. Porten åbnes. Forsamlingen bryder ud i klapsalver, mens Lars Løkke Rasmussen og hans 16 nye ministre i første geled bliver mødt af kameraer og fremstrakte mikrofoner.

Danmarks nye statsminister smiler.

»Her er 17 ministre, der repræsenterer en stor bredde på alle måder. Ti har solid ministererfaring, syv er nye. Den yngste er 31 år, den ældste er 70. Det er et stærkt hold, der rummer mange kompetencer, og det bliver der også behov for, for vi er en mindretalsregering,« siger han.

Han er flankeret af næstformand og ny udenrigsminister Kristian Jensen og de fem kvinder, der er udpeget til ministerholdet. Bag dem en række af mænd, alle i mørke jakkesæt og med slips i blå nuancer og mønstre.

Og Lars Løkke Rasmussen erkender, at det ikke bliver en let opgave, den nye regering står over for.

»Det bliver hårdt arbejde,« lyder det fra statsministeren, der samtidig afslører, at han sætter sit nye ministerhold på arbejde fra dag ét. Senere søndag indleder de et to-dages regeringsseminar på Marienborg.

Inden da skal Lars Løkke dog præsentere sit regeringsgrundlag - men hvordan skal det lykkes ham at realisere Venstres politik med så smal en mindretalsregering, vil pressen vide. De mange fremmødte journalister og fotografer har dannet en jernring om det nye ministerhold, og spørgsmålene står i kø. Er Venstre ikke nærmest omringet af modstandere?

»Jo lige nu er vi i hvert fald,« lyder reaktionen prompte fra bagerste række, fra landets nye justitsminister Søren Pind.

Hvor er Søren Gade?

»Jeg tror og håber, at Søren kan blive formand for Venstres folketingsgruppe,« svarer Lars Løkke Rasmussen.

Spørgetiden er forbi, og gruppen bryder op. Social- og indenrigsminister Karen Ellemann bliver løbet i møde af sin datter.

»Sådan, Inger,« bliver der råbt, da Inger Støjberg bevæger sig ud mod folkemængden.

Lidt længere ude på Slotspladsen får landets nye sundheds- og ældreminister, Sophie Løhde, kindkys og kram af familie og venner. Der bliver tørret enkelte tårer væk, inden øjeblikket foreviges.

Ministrene siver tilbage bag porten. Blomsterbuketter i hænderne og brede smil på læberne. Politibetjente forsøger igen at få de mange mennesker til at trække ud til siderne, og så kommer kortegen af mørke biler igen forbi.

Et ældre ægtepar står arm i arm på forreste række. Han tager mobiltelefonen frem for at filme, mens hun bukker sig let ned og kigger ind i hvert enkelt ministerbil, der kommer forbi.

»Tillykke .... tillykke ... tillykke«.

Alle får de en lykønskning med, inden de sætter kurs mod Statsministeriet og det, med statsministerens ord, »hårde arbejde«, der venter forude for landets nye regering.