»Det ærgrer mig da, at der mangler en fodnote på ni linjer i en afhandling på mere end 300 sider«

Tidligere videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V) har ikke forbrudt sig mod reglerne om god videnskabelig praksis i sin ph.d.-afhandling fra 2012, sådan som han ellers er blevet beskyldt for.

Daværende videnskabsminister Esben Lunde Larsen røg ind i en sand mediestorm, da der blev stillet spørgsmål til kvaliteten af hans ph.d.-afhandling, men ifølge Praksisudvalget på Københavns Universitet har han ikke »handlet i strid med reglerne om god videnskabelig praksis«. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er meget tilfreds med afgørelsen. Den bekræfter det, jeg selv har sagt fra begyndelsen, nemlig at jeg ikke har handlet i strid med god videnskabelig praksis.«

Sådan lyder vurderingen fra tidligere videnskabsminister og nuværende miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), efter at han i går kunne konstatere, at han ikke har handlet imod reglerne for god videnskablig praksis i forbindelse med sin medieomblæste ph.d.-afhandling fra 2012, »Frihed for Loke Saavelsom for Thor«.

Sidste år blev der i og af flere medier draget så stor tvivl om afhandlingen, at Esben Lunde Larsen selv valgte at henvende sig til Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet (KU) for at få den undersøgt. Ministeren blev beskyldt for plagiat eller såkaldt selvplagiat. Altså at han havde benyttet sig af andres tekster eller af egne tidligere tekster uden at kildeangive dem.

Efterfølgende nåede fakultetet i en undersøgelse frem til 19 tilfælde af såkaldte tekstsammenfald i afhandlingen og bad derfor Praksisudvalget på KU om at vurdere afhandlingen. Udvalget nåede i går frem til en afgørelse, hvoraf det fremgår, at ministeren ikke har forbrudt sig mod god videnskabelig praksis. De 19 tilfælde beskriver fakultetet som »bagateller«.

»Det er menneskeligt at fejle«

Udvalget understreger dog, at Esben Lunde Larsen i afhandlingen specifikt burde have gjort opmærksom på, at han benytter sit eget speciale som kilde. På samme måde und­lader han i en enkelt passage i af­handlingen at angive, at der er tale om et ordret citat, ligesom kilden til dette citat ikke er nævnt i afhandlingen.

»Det ærgrer mig da, at der mangler en fodnote på ni linjer i en afhandling på mere end 300 sider,« siger han:

»Men det er menneskeligt at fejle. Langt de fleste mennesker fejler, og det er hverken udtryk for snyd eller fusk, men blot fejl, ikke andet.«

Sidder du tilbage med en skuffelse eller bitter smag i munden?

»Nej, jeg ved, at der vil være opmærksomhed omkring mig som offentlig person. Det har jeg så måttet stå model til,« siger han.

Føler du dig dårligt behandlet?

»Jeg tror, at alle, der har fulgt med i den her sag, kan drage deres egne konklusioner.«

Føler du dig så miskrediteret?

»Det er klart, at når man bliver beskyldt for at være plagiatminister og fuske og snyde, så er det ikke behageligt. Specielt når man ved, det ikke er tilfældet,« tilføjer Esben Lunde Larsen.

Han forventer ikke, at der kommer til at ske mere. Men som han siger, afventer han, hvordan Det Teologiske Fakultet forholder sig til afgørelsen.

Fakultetets dekan, Kirsten Busch Nielsen, kalder i en pressemeddelelse Praksis­udvalgets afgørelse for »både klar og nuanceret«.

»Vi vil nu vurdere perspektiverne i af­gørelsen og følge sagen til dørs, både i det konkrete tilfælde og med henblik på de mere principielle aspekter,« siger hun.

Hovedvejleder: Bagateller

Ifølge Esben Lunde Larsens hovedvejleder, lektor Hans Raun Iversen fra Det Teologiske Fakultet på KU, er udvalgets afgørelse »så fornuftig, at jeg næsten kunne have skrevet den selv«.

»Selvfølgelig er der nogle bagataller, og formodentlig er der det i de fleste afhandlinger. Det vigtigste er, om manden har smykket sig med noget, han ikke selv har arbejdet med. Og selvfølgelig, fremgår det, har han ikke det. Jeg kan garantere for, at han i den grad har arbejdet med afhandlingen,« siger han:

»Når vi gør vores arbejde, så gør vi det ordentligt. Det er også det, udvalget er nået frem til.«

Hvad handler det så om?

»Det var et angreb på en mand, der har en politik, man på mange måder kan karakterisere som tåbelig. Men det handlede om hans person i stedet for hans politik,« mener Hans Raun Iversen.

Esben Lunde Larsen afviser, at sagen om plagiat har haft betydning for, at han for nylig måtte skifte jobbet som videnskabsminister ud med jobbet som miljø- og fødevareminister.