D'Estaing: Ny EU-traktat minder stærkt om forfatningen

Den nye EU-traktat udlægges vidt forskelligt i medlemslandene. Forfatningens ophavsmand, Giscard d'Estaing, mener den stor set er identisk med "den gamle".

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye EU-traktat er "i realiteten det samme" som den forfatningstraktat, der blev lagt død i 2005. Og hvis regeringerne i Danmark og Storbritannien vil undlade at holde de ellers bebudede folkeafstemninger om traktaten, ja så må de forklare det "politisk", siger den tidligere formand for EU's forfatningskonvent, Valery Giscard d'Estaing.

- Indholdet er i realiteten det samme. Juridisk set er der tale om traktater, og som sådan kan de ratificeres af de nationale parlamenter. Men substansen er fortsat forfatningstraktaten, fastslog han tirsdag på et pressemøde i Bruxelles.

Giscard d'Estaing var en af hovedkræfterne bag forfatningstraktaten, der blev nedstemt i 2005 i Frankrig og Holland, hvor efter blandt andet Danmark aflyste sin folkeafstemning.

Allerede nu udlægges indholdet i det nye dokument meget forskelligt i de 27 medlemslande, der mandag tager hul på de sidste

forhandlinger om traktaten.

/ritzau/