Derfor lever man længere i Gentofte end på Lolland

Flere faktorer spiller ind i jagten på et længere liv. Socialklasse, bilos og stress er nogle af de ting, der adskiller kommune fra kommune.

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Bor du i Gentofte kan du formentligt se frem til et længere liv, end hvis du bor på Lolland. Yderligere forkortet bliver din levetid, hvis du har bosat dig i København.

Det er i hvert fald billedet, hvis man kigger på Finansministeriets beregninger for forventet levetid for 30-årige danskere opdelt på de enkelte kommuner, som du kan se her.

Her fremgår det blandt andet, at Københavns Kommune indtager andenpladsen på listen over de kommuner, hvor 30-årige har færrest antal år tilbage af deres liv. Førstepladsen indtages af Lolland Kommune, hvor de 30-årige mænd har 46,2 år tilbage at leve i, mens kvinderne har 51,0.

Men hvorfor er kommunegrænsen afgørende for, hvor mange år de 30-årige i gennemsnit kan forvente at have tilbage af livet?

Konklusionen er klar ifølge viceleder ved Max Planck Odense Centeret under Syddansk Universitet Rune Lindahl-Jacobsen, der har forsket i aldersforskelle i Danmark.

For vores gener forklarer omkring 25 procent af forskellen i, hvor lang tid vi lever, siger han. Det efterlader 75 procent af forklaringen til ydre omstændigheder og livsstil.

Socialklasse betyder derfor rigtigt meget for, hvor mange år danskerne kan forvente at have tilbage at leve i, siger Rune Lindahl-Jacobsen:

»Hvis man er højtuddannet, er det ofte sådan, at man tilegner sig en bedre livsstil. Og i forhold til kommunegrænser klumper de fleste sig sammen i områder, hvor de andre borgere ligner dem. Det vil altså sige, at højtuddannede og generelt den øvre sociale klasse vil bosætte sig i eksempelvis Gentofte, hvor huspriserne også er højere end i andre dele af landet.«

Rune Lindahl-Jacobsen tilføjer, at danskere med et lavere uddannelsesniveau ikke vil have råd til de dyre boligområder. De vil i stedet søge mod billigere kommuner.

Han påpeger, at i kommuner som Nordjylland, Vestsjælland og Lolland-Falster er befolkningen oftere lavere uddannet end i andre dele af landet, og derfor vil der være en kortere levetid i netop de kommuner. Derimod har kommuner som Gentofte ofte et højere uddannelsesniveau.

Støj og bilos reducerer levetid

»Hvis du kigger på en kommune som Roskilde, som ligger i den højere ende i forventet levetid, så er Roskilde en universitetsby. Den ligger desuden godt, hvis man arbejder i København, så derfor vil mange højtuddannede bosætte sig der. Huspriserne i Roskilde er da også betydeligt højere end i nabokommunen, Frederikssund, hvor restlevetiden er betydelig lavere,« siger Rune Lindahl-Jacobsen.

Andre faktorer, som har en mindre betydning såsom luftforurening og støj i midten af København, kan også bidrage til at reducere levealderen i hovedstaden, siger han og tilføjer:

»Men generelt set bliver du ikke sundere af at flytte. Du bliver derimod sundere af at omlægge livsstilen, hvilket kan føre til en længere levetid.«

Tallene fra Finansministeriet viser desuden, at der er større forskel på, hvor lang tid 30-årige mænd har tilbage at leve i end 30-årige kvinder. Det kan hænge sammen med, at kvinder generelt set er bedre til at være opmærksomme på deres livsstil, tilføjer Rune Lindahl-Jensen.