Derfor har vi ingen "store" politikere

Hvor er vor tids Churchill? Eller hvad med en Reagan? Eller Helmut Schmidt? Sidder du også og føler, at vores politikere i dag er mindre, end de burde være og var engang? Så har den engelske professor David Runciman svaret på hvorfor.

Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Bliver vores politikere mindre, eller er politik ikke så stort som det var engang?" Det spørger David Runciman, professor i politikvidenskab på Cambridge University, om i New Statesman. Runcimans analyse er, at de politiske insitutioner - ikke mindst de politiske partier -  grundlæggende har forandret sig. Medlemsbaserne er små og fungerer på helt andre 'smalle' præmisser.

"Det er det, der føder en stadig snævrere politiske klasse, fordi forbindelserne inden for den klasse nu er vigtigere end evnen til at styre store of ofre modstridende interesser uden for den. Politikerne begynder tidligere og når til tops hurtigere, nu da små netværk har større betydning end bredere koalitioner. Incitamentet til at få en bred erfaring både i politik og den uden for liggende verden er fraværende, fordi det ikke længere er nødvendigt. Erfaring bliver trumfet af insider-viden, som er nemmere at få."

Læs hele historien hos New Statesman