Derfor er Rasmus Prehn i »bad standing« hos S

Han kaldes arrogant og anklages for at svigte sin kaffeklub. Nu er Rasmus Prehn blevet syndebuk for »Den hemmelige socialdemokrat«.

Foto: Torkil Adsersen.
Læs mere
Fold sammen

Rasmus Prehn er et let offer. Det mener en af hans få tilbageværende venner i den socialdemokratiske folketingsgruppe, den nyvalgte 33-årige ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff.

Mange i S-gruppen mener, at Rasmus Prehn enten selv er ’den nye Mefisto’, eller at han har hjulpet den anonyme forfatter til at skrive bestselleren ’Den hemmelige socialdemokrat’, der lige nu er årets mest omtalte bog.

Det sidste par uger har bogen fremkaldt en enorm vrede blandt socialdemokrater, fordi den i en sarkastisk og til tider giftig tone skriver om klikerne og magtkampene i partiet.

Pilen pegede hurtigt på Rasmus Prehn, da man skulle finde en syndebuk.

’Ingen i S-gruppen kan være i tvivl om, hvem den hemmelige socialdemokrat er. Genkendt bitterhed. Stå nu frem’, skrev Morten Bødskov på Twitter dagen efter, at bogen blev omtalt.

Selv om Rasmus Horn Langhoff godt kan forstå, at mistanken lander på Prehn, er han imidlertid fuldstændig overbevist om, at hans ældre navnebror, 40-årige Prehn, er uskyldig.

- Rasmus Prehn siger ikke noget for at blive populær. Han siger det, fordi han mener det. Hans form er blevet bemærket og kan støde nogen. Det kan gøre ham til et let offer, siger Rasmus Horn Langhoff.

Spørger man rundt i partiets tre kaffeklubber, hvorfor Rasmus Prehn er havnet i rollen som det bekvemme offer, skinner det klart igennem, at mange ikke kan udstå ham.

Træd på speederen!

Det handler ikke kun om, at han gentagne gange har bragt sig på kant med ledelsen.

For eksempel da han i januar sidste år foreslog regeringen at træde mere på speederen og hjælpe det økonomiske opsving på vej. Få dage før regeringen var klar med et udspil om præcis det samme, opfordrede han til, at man lettede lidt på kommunernes anlægsloft.

På den måde lykkedes det ham at stjæle regeringens vindersag og samtidig udstille den som lettere højredrejet.

Reaktionen udeblev da heller ikke. På et gruppemøde blev han tæsket på plads.

Rasmus Prehn har også kritiseret regeringen for at gøre for lidt for at løse dagpengesagen, og han har på de indre linjer været fortaler for, at man tog en timeout i Dong-sagen.

Men det er kun en mindre del af forklaringen på, at han er blevet upopulær blandt sine egne.

Bjarne Laustsen og Jan Johansen har nemlig også fra tid til anden kritiseret ledelsen, uden at det har fået samme alvorlige og langvarige konsekvenser for dem.

I tilfældet Rasmus Prehn trækker det imidlertid voldsomt ned, at han omtales som en mand, man ikke rigtig kan stole på.

Sideløbende med at han i forrige valgperiode fra 2007 til 2011 var medlem af Henrik Sass Larsens kaffeklub Morgenmadsklubben, begyndte han at fraternisere med folkene omkring Mette Frederiksens uformelle kaffeklub, der nu er kendt som Netværket. Han gjorde det imidlertid uden at bekende kulør. Da man opdagede, at han spillede på to heste, blev Henrik Sass Larsen og flere andre så vrede, at de efter valget i 2011 nedlagde veto mod, at Mette Frederiksen bragte Rasmus Prehn i spil som politisk ordfører. En plads i gruppens ledelse kunne der heller ikke blive tale om. Den gik i stedet til den nyvalgte og på det tidspunkt helt ukendte Ane Halsboe-Jørgensen.

- Det var en lussing til Prehn, siger et medlem af hans tidligere kaffeklub.

TV: Thomas Larsen: Derfor er intrigerne så onde i S:

Da Henrik Sass Larsen måtte opgive at blive finansminister, fordi han fik problemer med sin sikkerhedsgodkendelse, beskriver øjenvidner over for BT, hvordan Rasmus Prehn gik rundt på Christiansborgs gange og triumferede.

Andre har oplevet, at den retorisk velbegavede Prehn taler nedladende til folk, når han blander sig i den politiske debat på gruppemøder. Denne arrogance har givet ham mange uvenner. Nogle beskriver ham som frustreret, andre som bitter. Faktum er, at han er kendt for at gå sine egne veje. I et politisk miljø, hvor alliancer betyder alt, har Rasmus Prehn isoleret sig mere og mere, fordi han ikke gider at spille spillet, hvis det indebærer, at han en gang imellem skal ’tage nogle kugler’ for partiet.

- Det har vi alle måttet gøre. Det er sådan, man gør sig fortjent til vigtige poster, siger en kilde, der ønsker at være anonym.

Opbakning fra kredsformand

Rasmus Prehns kredsformand i Aalborg Vest, Anette Mortensen mener, at han er offer for et justitsmord.

- Rasmus har min og kredsens totale opbakning, og vi har fuld tiltro til, at han ikke har skrevet den bog. Men det er nemt og belejligt for nogle at pege på ham, fordi han har været kritisk over for den nuværende top i vores parti, siger hun og fortsætter:

- Han har altid haft mod og mandshjerte til at tage debatten helt åbent i gruppen, så hvorfor skulle han skrive en anonym bog. Sådan er Rasmus ikke. Man gør ham til syndebuk og er ved at begå et justitsmord på ham. Det synes jeg er meget ubehageligt, da man ikke har noget at have mistanken i. Rasmus har ikke skrevet den bog, og nu må hetzen stoppe, siger Anette Mortensen.

Rasmus Prehn ønsker ikke selv at udtale sig til denne artikel. Han henviser til, at ledelsen helst ser, at man lægger låg på debatten.