»Der skulle lig på bordet, før jødernes sikkerhed blev taget alvorligt«

DF-politiker og tidligere formand for Mosaisk Trossamfund Finn Rudaizky anklager politiet, PET og regeringen for at nøle med jødernes sikkerhed.

Arkivfoto. Finn Rudaizky, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Dansk Folkeparti, beskylder politiet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) og regeringen for at nøle med at sikre de jødiske institutioner i Danmark efter den seneste tids terrorangreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det værst tænkelige skulle ske - et attentat mod synagogen i København og drabet på en jødisk mand - før myndighederne for alvor begyndte at tage jødernes sikkerhedssituation alvorligt.

Sådan lyder anklagen fra Finn Rudaizky, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Dansk Folkeparti og tidligere formand for Mosaisk Trossamfund - i dag Det Jødiske Samfund.

Han beskylder politiet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) og regeringen for at nøle med at sikre de jødiske institutioner i Danmark efter den seneste tids terrorangreb i Europa, der har haft jøder som mål.

»Det er et problem, der er blevet taget op med myndighederne flere gange - blandt andet helt tilbage i september. Dengang blev der ikke gjort noget, og desværre er der heller ikke rigtig sket noget, siden Det Jødiske Samfund endnu en gang gik til PET, politiet og regeringen efter Paris-attentaterne,« siger Finn Rudaizky.

I weekenden ramte terroren København, og her gik det blandt andet ud over synagogen i Krystalgade, hvor den 37-årige jødiske mand Dan Uzan blev slået ihjel. Finn Rudaizky håber, at det kan få myndighederne til at få øjnene op for, at sikkerheden ikke er god nok for jøderne i Danmark.

»Men desværre må jeg sige, at der tilsyneladende skulle lig på bordet, før man virkelig begynder at tage jødernes sikkerhed alvorligt. Det er meget tragisk,« siger DF-politikeren.

Efter terrorangrebet i København lød det enstemmigt fra Folketingets partier, at danske jøder skal føle sig trygge, og PET har meldt ud, at tjenesten »følger trusselsbilledet meget tæt i relation til det jødiske samfund i Danmark«.

Men det er ikke nok, mener Finn Rudaizky. Han hæfter sig især ved, at politiet og PET ikke per automatik sikrer beskyttelse til de jødiske institutioner.

»Jeg vil gerne have en diskussion om, hvorvidt det kan være rimeligt, at en privat organisation - Det Jødiske Samfund - selv skal stille vagter til rådighed for at etablere en sikkerhed for sine medlemmer. Jeg mener, at det må være politiet og PETs opgave at stå for bevogtningen af borgere i Danmark - uanset etnicitet og religion,« siger han.

Derfor har Finn Rudaizky sendt tre spørgsmål af sted til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og justitsminister Mette Frederiksen (S) samt til PET, hvor han beder om svar på, hvad der er blevet etableret af sikkerhedsforanstaltninger omkring de jødiske institutioner.

»I Frankrig er sikkerheden omkring de jødiske institutioner for eksempel blevet højnet markant efter skyderiet på en jødisk skole i Toulouse i 2012 og gidseltagningen i det jødiske supermarked i Paris i januar. Hvorfor gør vi ikke det samme i Danmark,« spørger Finn Rudaizky.

Også journalist, forfatter og debattør Martin Krasnik, der selv er jøde, rejser sikkerhedsspørgsmålet i en kommentar i Weekendavisen.

Her spørger han om, hvorfor Det Jødiske Samfund selv var nødt til at bede politiet om at sende betjente til synagogen i Krystalgade efter lørdagens angreb mod kulturhuset Krudttønden.