Der skal være to kvadratmeter per gæst på restauranter

Restauranter skal sørge for to kvadratmeter per person ifølge retningslinjer. De skal lukke inden midnat.

Nyhavn torsdag den 14. maj 2020. Barer og resturanter har været lukket under Coronakrisen men mandag den 18. maj må der igen åbnes. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Restauranter og caféer skal have to kvadratmeter per person, viser retningslinjer fra Erhvervsministeriet.

Hvis kunderne "i væsentlighed" står op, fordobles kravet til fire kvadratmeter per person.

Det skyldes, at der er større sandsynlighed for at passere andre gæster, end hvis man sidder ned på en restaurant.

Siden Sundhedsstyrelsen tidligere på ugen ændrede sin anbefaling om afstand fra to meter til én meter, så har der været krav om, at blandt andet storcentre og butikker skal sikre fire kvadratmeter per person.

»Det er vigtigt, at vi har smittetrykket under kontrol. Når man går på restaurant eller café, så sidder man ned ved borde og spiser, så derfor har vi i fællesskab sat arealkravet på to kvadratmeter,« siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

»Det gør det muligt at drive en økonomisk fornuftig forretning og samtidig passe på hinanden og holde styr på smittetrykket.«

De nye retningslinjer bliver taget godt imod af Horesta, som repræsenterer blandt andet restauranterne og hotellerne i Danmark.

Ifølge brancheorganisationens administrerede direktør, Katia Østergaard, gør de nye retningslinjer, at restauranterne får et fornuftigt forretningsgrundlag.

Hun advarer dog også om, at restauranterne fortsat kommer til at mangle indtægter fra turister, da grænserne stadig er lukket.

»Jeg glæder mig over retningslinjerne, og over at vi kan åbne. Men der er lang vej endnu, og derfor får vi også brug for, at der fortsat bliver holdt en hånd under vores erhverv,« siger Katia Østergaard.

De nye retningslinjer fra Erhvervsministeriet viser, at alle serveringssteder, der serverer mad, drikkevarer eller tobak til at nyde på stedet, skal lukke ved midnat.

Restauranter, caféer, værtshuse og lignende må heller ikke gennemføre aktiviteter, der kan få dem til at minde om en natklub eller et diskotek.

Der må for eksempel ikke laves dansegulv, hvor afstanden på mindst en meter mellem selskaberne ikke kan opretholdes.

»Vi har ønsket at åbne for restauranter og caféer, mens nattelivet skal vente med at åbne. Derfor har vi fundet den løsning, at man skal stoppe klokken 24,« siger Simon Kollerup.

»Der er forskel på at danse rundt på et diskotek hele natten og så sidde og spise en god middag med sin ægtefælle eller en god ven, og det har vi forsøgt at afspejle i de her retningslinjer.«

Restauranter og caféer skal fortsat respektere forsamlingsforbuddet.

De må derfor ikke servere for et selskab, som er større end ti personer. Et selskab bør kun bestå af personer, som i forvejen har tæt kontakt.

Restauranter og caféer kan godt have flere selskaber samtidig, hvis der holdes afstand mellem dem.

/ritzau/