Der kan brevstemmes om EU-forsvarsforbeholdet fra onsdag

Danskerne skal stemme om forsvarsforbeholdet 1. juni, og fra onsdag kan man brevstemme.

Det er muligt at brevstemme til folkeafstemningen om EU-forsvarsforbeholdet fra onsdag. (Arkivfoto) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 1. juni skal danskerne til stemmeurnerne for at deltage i folkeafstemningen om EU-forsvarsforbeholdet.

Hvis man derimod vil brevstemme, så kan det allerede lade sig gøre fra onsdag. Det oplyser Indenrigs- og Boligministeriet.

Man kan afgive sin brevstemme i alle landets kommuner og ikke kun den kommune, hvor man har bopæl.

Man kan møde op på et borgerservicecenter for at stemme, men nogle kommuner gør det også muligt på eksempelvis biblioteker.

Befinder man sig i udlandet, så kan man brevstemme på den danske ambassade eller det danske konsulat i det pågældende land.

Roger Buch, der er valgforsker og forskningslektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, forudser, at flere vil brevstemme denne gang end ved tidligere folkeafstemninger.

Brevstemmeprocenten ved folkeafstemninger ligger som regel på niveau med den til folketingsvalg, og her har vi set en »eksplosion i brevstemmer«, siger Roger Buch.

Procenten er ved folketingsvalget gået fra omkring fem procent til cirka 8-9-procent, siger han.

»Vi kan forvente en stigning. Jeg tror ikke, den vil blive helt så stor som til folketingsvalget, men jeg tror, vi kommer over det normale niveau, hvor cirka 5,5 procent har brevstemt ved de seneste to folkeafstemninger.«

Det er muligt at brevstemme til og med lørdag den 28. maj, og frem til denne dato kan man tillige brevstemme igen og dermed skifte sit svar.

Den ordning ser Roger Buch både fordele og ulemper ved.

»Man kan sige, at det er meget venligt og fleksibelt og rimeligt, at man kan skifte mening. På den anden side betyder det jo, at man i princippet kan skifte mening flere gange om dagen og gå hen og brevstemme.«

»Jeg synes kun, man skal kun gå hen og brevstemme, hvis man vitterligt er sikker på, hvad man vil stemme.«

Forsvarsforbeholdet betyder, at Danmark ikke deltager i de dele af EUs udenrigs- og sikkerhedspolitik, som vedrører forsvarsområdet.

Hvis Danmark stemmer ja og afskaffer forsvarsforbeholdet, betyder det, at vi kan være fuldt med i EUs fælles sikkerheds- og forsvarssamarbejde.

Stemmer danskerne nej, består forbeholdet.

/ritzau/