»Der er opstået en nærmest automatisk godhed på venstrefløjen«

Politisk ugepost: Vi har samlet nogle af de vigtigste historier om dansk politik fra ugen, der er gået. Du får overblikket her.

Denne uges politiske begivenheder har bl.a. budt på usædvanlig politik refleksion fra instruktøren Tue Biering. Han beskriver det danske kulturliv som et rødt ekkokammer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi begynder denne ugepost langt fra Christiansborg og f.eks. de forhandlinger om lavere bilafgifter, som ifølge Dansk Folkeparti var fuldstændig fastlåste, indtil de pludselig ikke var det længere.

Vi zoomer ud fra slaget om Amager Fælled, som har kostet Københavns overborgmester Frank Jensen (S) et nederlag og understreget, at sablerne i efterårets kommunalvalgkamp allerede rasler.

I stedet begynder vi udenfor de normalt definerede politiske reservater og begynder med instruktøren Tue Bierings refleksion over kulturlivets politiske virkninger. Biering, der har næsten 20 års erfaring med politisk teater, har denne seneste uge beskrevet det danske kulturliv som et rødt ekkokammer.

Han forklarede først i Berlingske:

»Der er opstået en nærmest automatisk godhed på venstrefløjen. En helt abnorm lyst til at forstå og rumme det, der er anderledes. Jeg kan selvfølgelig kun tale på mine egne vegne, men nogle gange har jeg den godhed mistænkt for at være noget, man tager på sig uden, at det er 100 procent reflekteret. At det er mere indlært end indfølt. At det handler om at man gerne vil sympatisere med staklerne – hvis de vel at mærke bliver i den rolle. Som sympatiske stakler, der har taget fejl. Det er noget af det, der gør det svært at være på venstrefløjen lige nu.«

Men er det i sig selv et problem? Det skaber i hvert fald karikerede fjendebilleder, mener Tue Biering:

»Jeg er selv en del af det ekkokammer, der er opstået i kulturlivet. Mange af dem, der sidder i teatret, er de »rettroende«. De kommer i samme kirke, som jeg gør. På den måde er det også enormt trygt. Så kan vi lave en masse forestillinger om de onde - dem på højrefløjen - og sidde og grine af dem. Og fordi det er en venstreorienteret kunstner, der står på scenen, og fremstiller de andre, er det rart og genkendeligt. På den måde understreger vi jo bare opdelingen i os og dem.«

Senere på ugen gik Tue Biering også til bekendelse i Radio24syv.

»Det er et udbrud fra ekkokammeret på den måde, at jeg vil invitere nogen, som vi måske i virkeligheden er bange for at være i nærheden af, ind i det. Vi har dæmoniseret og fremmedgjort de andre,« sagde Tue Biering, som er aktuel med forestillingen »Rocky« i Husets Teater i København.

Slaget på Fælleden

Fjendebillederne i dansk politik er i hvert fald også trådt tydeligt frem denne uge.

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) er slået tilbage i forhold til at bygge 2.500 boliger på Amager Fælled og i forhold til det overordnede mål om flere billige boliger til hårdt arbejdede borgerne, der bidrager med stabile skattekroner. Venstre og De Konservative trak – til Frank Jensens åbenlyse skuffelse - støtten til projektet efter den seneste tids græsrodsmobilisering til fordel for den grønne plet.

Forskellen i synet på de seks pct. af Amager Fælled, der skulle bruges til boliger, kommer på den ene side til udtryk med følgende ord fra overborgmesteren:

»Jeg ved godt, at der er en kreds, for hvem tudser og padder betyder mere end mennesker, men sådan er det altså ikke for mig.«

Omvendt har kok og aktivist Nikolaj Kirk formuleret et noget anderledes syn på sagen sådan her:

»Det nytter ikke noget, at vi vil redde regnskoven og orangutangen, hvis vi ikke kan passe på det, vi selv har.«

Du kan læse Berlingskes analyse af forløbet her. Politikens analyse Her. Og se Jyllands-Postens her.

Status er nu, at der skal undersøges alternativer placeringer til boliger på Amager Fælled. En mulighed kan være en tidligere losseplads, der står til at skulle bruges som campingplads.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Kommunalvalget begynder blodigt

Andre fjendebilleder trådte frem i forbindelse med Jyllands-Postens rundspørge blandt 96 ud af 98 DF-spidskandidater forud for kommunalvalget den 21. november. 66 af de 96 adspurgte spidskandidater forklarer, at de har indgået eller forventer at indgå valgforbund med et eller flere borgerlige partier.

De sværmerier, der har været mellem DF og Socialdemokratiet på Christiansborg, giver tilsyneladende intet større ekko ude i landet i den forstand, at DF og S kun er gået sammen i fire kommuner. Flere DF’ere forklarer Jyllands-Posten, at S-toppens stramme udlændingelinje ikke deles af lokale socialdemokrater. En anden del af forklaringen er de personlige relationer.

»Helvede kommer til at fryse til is, før vi kan samarbejde med Socialdemokratiet her,« lød det skarpest fra Kenneth Kristensen Berth (DF), som er folketingsmedlem og spidskandidat i Vallensbæk.

Den besked modtog Magnus Heunicke, Socialdemokratiets kommunalordfører, således på Twitter:

Alternativet fik penge fra skattely

Det blev også ugen, hvor det viste sig, at Alternativet har fået penge fra skattely.

Alternativet har som erklæret mål om at lukke for skattely, men modtog op til folketingsvalget i 2015 et privat støttebidrag på 299.950 kr. til landsorganisationen og 150.000 kr. til en storkreds. Beløbene blev overført fra de to skattely Gibraltar og Luxembourg. Det erkender Alternativets presseafdeling i en mail til Ekstra Bladet. Du kan læse mere om det her.

Ifølge Karsten Hønge, SFs politiske ordfører, har det nærmest karakter af, at sognerådets frommeste kan være taget med hænderne i kirkebøssen.

»Alternativet har tit en noget belærende pegefinger over for alle andre partier, om at vi burde lave om på vores kultur og være politikere på nye måder. Det kan der i et vist omfang være en pointe i, og derfor går jeg ud fra, at de med det samme lægger alt frem som en del af deres politiske kultur, så alle kan gennemskue sagen,« siger Hønge til Ekstra Bladet.

Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted har denne kommentar:

»De partier, der kæmper mod skatteundragelse, skal selvfølgelig ikke på nogen måde selv været involveret eller bidrage til den slags. Jeg håber - og forventer - at Alternativet får undersøgt det her grundigt, så vi kan få frem, om det er rent i kanten, eller om der er problemer,« siger Pelle Dragsted til Ekstra Bladet.

På Alternativets Facebook-profil er reaktionen et »øv« og denne opfordring om at sende »rene penge«.

Uffe Elbæk, Alternativets politiske leder, kalder det  på Facebook »max ærgerligt«.

Margrethe Vestagers fremtid

Det har  også vakt opsigt, at det britiske nyhedsmagasin The Economis spekulerer i, om Margrethe Vestager har chance for at afløse Jean-Claude Juncker som formand for Europa-kommissionen. The Economists vurdering er i hvert fald, at Radikale Venstres tidligere politiske leder og Danmarks nuværende EU-kommissær, ligger blandt de forreste i feltet.

Du kan læse The Economists artikel her.

I denne uges udgave af »Slotsholmen« - P1s politiske magasin – bliver Ole Ryborg, DRs erfarne EU-korrespondent, spurgt, hvor sandsynligt scenariet er set med hans øjne.

»Margrethe Vestager er en power-kvinde i Bruxelles – en af de mest magtfulde og markante kommissærer, men hvis jeg skal vurdere det selv, bliver jeg nødt til at sige, at jeg betragter det som utænkeligt, at en kommissær fra et ikke-euro-land – fra et land med så mange forbehold som Danmark - skulle få posten som formand for Europa-kommissionen,« siger Ole Ryborg.

Du kan høre ugens udgave af »Slotsholmen« her.

Røgen lettede – registreringsafgiften falder

Torsdag aften landede en aftale mellem regeringen og DF om en lavere registreringsafgift. Denne uge har det ellers lydt fra DF, at forhandlingerne ikke rigtig førte nogen vegne:

Og at regeringen var en modvillig forhandlingspartner:

Men torsdag aften forsvandt krudtrøgen, og en aftale blev præsenteret i Finansministeriet. Den indebærer blandt andet, at den lave registreringsafgift på 105 pct. af bilens værdi sænkes til 85 pct. Omvendt beholder man den høje afgift på 150 pct., som til gengæld først gælder for al værdi over 185.000 kr. Aftalen indebærer blandt andet også, at prisen for at krydse Storebælt sænkes med 25 pct.

Læs mere her (herunder regeringens egen grafik over konsekvensen for bilers priser).

Du kan også her læse om, at regeringen og DF ønsker at udlændinge skal betale for at køre på danske veje.

Og så kan du læse en analyse fra Politikens politiske redaktør Anders Bæksgaard og journalist Frederik Buhl Andersen, der blandt andet handler om, at »det blå samarbejde bestod generalprøven inden efterårets tunge skatteforhandlinger.«

Andre historier som står tilbage og peger frem

  • Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal for tredje gang i samråd om den ulovlige instruks om adskillelse af asyl-par, hvor den ene var mindreårig. Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Alternativet har indkaldt ministeren til endnu et samråd i sagen. Det forventes at finde sted inden for de kommende uger, og det kan du læse mere om her.
  • Det Konservative Folkeparti holder denne weekend landsråd og kan fejre, at efter 12 års faldende medlemstal, er 400 nye medlemmer kommet til siden, de konservative gik i regering sidste år. Det samlede antal medlemmer er nu oppe på 9.750, oplyser partiet til Altinget.
  • Udenlandske studerende skylder Danmark 123 millioner kroner i ubetalte lån. Gælden vokser år for år, og der bliver ikke afdraget en krone på næsten 40 pct. af studielånene til studerende fra EU-lande, og det er svært den danske stat at inddrive gælden. Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet ifølge Orientering på P1. Det kan du høre om her eller læse om her.

Og et godt selskab i weekenden

Det er ikke kun instruktøren Tue Biering, som har reflekteret over konsekvenserne af sit virke. Michael Dyrby, tidligere nyhedschef på TV2, beskriver, at journalister og politikere er endt i en »dødsdans« mellem journalister og politikere, som han selv har været med til at opfinde trinnene til. Det kan du læse meget mere om her:

God weekend.