»Der er nogle i hovedbestyrelsen, der mener, man skal skifte formand«

Om en uge træder Venstres hovedbestyrelse sammen for at tage stilling til Venstres valgresultat, og her afgør de 132 medlemmer af hovedbestyrelsen partiformandens skæbne.

Foto: Thomas Lekfeldt

Det er nu op til Venstres 132 medlemmer store hovedbestyrelse at afgøre, om partiets formand fortsat skal hedde Lars Løkke Rasmussen (V).

Søndagens europaparlamentsvalg betød en tilbagegang fra tre til to mandater for Venstre, og det har fået kritikken fra baglandet af partiformanden til at blusse op.

Flere byrådsmedlemmer, lokalformænd og kandidater til Europa-Parlamentet har givet udtryk for, at sagerne om partiformanden har stjålet billedet under valgkampen og været årsag til tilbagegangen på 3,5 procentpoint ved valget.

Hovedbestyrelsesmedlem Jan Gade, der er formand for Venstre i Odder Kommune erkender, at valget gik skidt for Venstre.

»Det er noget rigtig møg, og det er jeg selvfølgelig træt af. Løkke har en del af ansvaret med alle de sager, der har været, men der er også en tendens i befolkningen med at være imod EU, og Venstre er jo et meget EU-venligt parti. Så det er ikke kun Lars Løkke, der er årsag,« siger Jan Gade om valgresultatet.

Lokalformanden bakker fortsat op om Lars Løkke Rasmussen som formand trods sagerne om tøjkøb og rejser betalt af partikassen.

»Det er nogle møgsager for Venstre, men jeg har fået den forklaring, jeg skal have, og så har jeg fuld tillid til ham,« siger Jan Gade.

Han forventer, at mødet i hovedbestyrelsen vil »rense luften«.

»Luften vil blive renset, og det er der nok nogen, der har behov for. Der er nogle i hovedbestyrelsen, der mener, man skal skifte formand, men dem hører jeg ikke til,« siger han.

Også Christian Eckhardt Aagaard, der er lokalformand for Venstre i Herning og medlem af hovedbestyrelsen, udtrykker opbakning til Lars Løkke Rasmussen.

»På det nuværende grundlag støtter jeg ham. Men vi skal have analyseret de bagvedliggende trends i valgresultatet. Hvor meget kan skyldes almindelig uro, og hvor meget kan skyldes befolkningens trækken over i mod partier, der er skeptiske over for EU,« siger Christian Aaagaard.

»Hvis du kigger på Socialdemokraterne, så er de jo også gået tilbage. Det kan være den generelle trend, og derfor skal vi lige have kigget bag ved tallene,« siger lokalformanden fra Herning.

Venstres politiske ordfører ,Inger Støjberg (V), erkender, at der er »frustrationer« efter valgresultatet.

»Jeg forstår til fulde, at der er frustration i baglandet oven på vores tilbagegang, og jeg synes, at det er godt, at der er blevet indkaldt til møde i hovedbestyrelsen. Personligt er jeg sådan indrettet, at når jeg har fået en ørefigen, så rejser jeg mig, ryster hovedet på plads og tager kampen op igen,« skriver hun på sin Facebook-profil.

Mødet i Venstres hovedbestyrelse finder sted i Odense 3. juni.