Der er langt mellem chefer af hunkøn i ministerierne

Kun en enkelt af de 19 departementschefer er kvinde. Det er ikke godt nok, erkender ligestillingsminister Manu Sareen.

- Der er klart plads til forbedring, skriver ligestillingsministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Regeringen vil gerne have flere kvinder i toppen af dansk erhvervsliv, men når det kommer til topcheferne i regeringens egne ministerier, står det ekstraordinært dårligt til med ligestillingen.

Kun én ud af 19 departementschefer er kvinde, og andelen er dalet under den nuværende regering, skriver Altinget.dk. To kvindelige og fire mandlige departementschefer er trådt tilbage i løbet af Helle Thorning-Schmidts (S) regeringstid, men alle de nyansatte er mænd.

I en mail til Altinget.dk erkender ligestillingsminister Manu Sareen (R), at der er for få kvindelige departementschefer.

»Der er klart plads til forbedring. Ligesom vi har sagt til private virksomheder, at de skal arbejde for at få flere kvinder i toppen, så skal vi i det offentlige også være meget opmærksomme på, at alle talenter kommer i spil,« skriver ministeren.

Departementscheferne ansættes formelt af et udvalg bestående af regeringens tre partiledere samt finansminister Bjarne Corydon (S). De sidder med det endelige ansvar, understreger SFs ligestillingsordfører, Özlem Cekic (SF), men hun mener også, at der er brug for at se på, hvordan man rekrutterer de ministerielle topchefer.

»Det er også vigtigt at kigge på, hvad der sker før selve udnævnelsen. Her kan man både undersøge, om kvinder søger stillingerne, hvilke barrierer de eventuelt møder på trods af deres kompetencer, og hvem der overhovedet bliver indstillet,« siger Cekic til Altinget.dk.

SF-ordføreren vil afvente evalueringen af regeringens ligestillingsstrategi for den offentlige sektor, før hun tager stilling til konkrete tiltag. Strategien offentliggøres ifølge Altinget.dk til april.