»Der er ingen tvivl om, at AC Børnehjælp ikke kommer tilbage«

Socialordførere bakker op om suspenderingen af adoptionsbureauet AC Børnehjælp, men efterlyser konkret handling, så forældre ikke lades i stikken. Venstre, Enhedslisten og DF varsler lovændring.

Et kinesisk barn på et børnehjem i Anhui-provinsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP

Det er det rigtige at gøre, når socialminister Annette Vilhelmsen (SF) fredag har suspenderet adoptionsbureauet AC Børnehjælps ret til at formidle adoption.

Det mener en bred vifte af socialordførerne på Christiansborg.

»Det ser ud som om, socialministeren har handlet rettidigt, at der er god grund til at suspendere AC Børnehjælp,« siger de Konservatives socialordfører, Mai Mercado (K).

Samme udmelding kommer fra Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der bakker op om ministeren.

De tre partier går samtidig skridtet længere og varsler et opgør med de gældende regler for adoption i Danmark.

»Det her viser med tydelighed, at systemet ikke fungerer optimalt. Vi må finde et andet system,« siger Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo (V).

I november kom det frem, at Ankestyrelsen i en rapport havde konstateret rod i økonomien og fejl i sagsbehandlingen i AC Børnehjælp, der er et af de to store danske adoptionsbureauer. På den baggrund blev der iværksat en ny undersøgelse, som nu har konstateret, at er mere rod i regnskaberne end først antaget. Derfor er AC Børnehjælps ret til adoption suspenderet midlertidigt.

Eyvind Vesselbo er ikke er i tvivl om, at suspenderingen vil blive slået fast senere på måneden, og han henviser til, at det også er den forventning, der hersker i ministeriet.

»Der er ingen tvivl om, at de ikke kommer tilbage,« siger han.

Både Eyvind Vesselbo og Enhedslistens socialordfører, Pernille Skipper (Ø), peger på, at det ikke kun er hos AC Børnehjælp, at der er konstateret problemer. Tidligere i 2013 blev det andet store, danske adoptionsbureau, DanAdopt, kritiseret for dets arbejdsmetoder.

»Det tegner rigtig skidt. Derfor mener Enhedslisten, at vi må sætte en stopper for private organisationers adoptionsformidling, og staten bør overtage,« siger Pernille Skipper.

Dansk Folkeparti er også klar til at se på en grundlæggende ændring af reglerne for adoption.

»Jeg vil ikke afvise, at der kan komme et lovindgreb på tale,« siger partiets socialordfører, Karin Nødgaard (DF).

Der er i øjeblikket en undersøgelse i gang af netop de danske adoptionsregler. Resultaterne forventes at ligge klar i sidste del af 2014, men det er for lang tid at vente, mener Eyvind Vesselbo.

»Med den her situation skal der gøres noget akut. Jeg mener, man bør sige til udvalget, at de skal rubbe neglene,« siger han.

Ordførerne er også enige om, at de omkring 400 par, der står i kø for at adoptere et barn hos AC Børnehjælp, skal sikres, så de ikke mister hverken penge eller plads i køen for at få et barn.