Departementschef var med til at fælde Sass Larsen

Departementschef Anne Kristine Axelsson roses for at være en dygtig embedsmand, men hun kan også træde forkert.

Justitsministeriets departementschef Anne Kristine Axelsson holdt afskedstale for Morten Bødskov, da han overdrog ministeriet til Karen Hækkerup. Nu er hun selv sendt hjem og afventer tjenstligt forhør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun er i årevis blevet rost for sin faglige styrke, sin grundighed og sin politiske flair, så det kom ikke som den store overraskelse, da den i dag 44-årige Anne Kristine Axelsson i foråret 2011 satte sig på den tunge og magtfulde post som departementschef i Justitsministeriet – i øvrigt som den første kvindelige af slagsen.

Men noget tyder på, at hun i begyndelsen af 2012 for en kort stund ikke var helt grundig nok eller midlertidigt mistede sin politiske lugtesans, da Folketingets Retsudvalg blev stukket en løgn om, hvorfor et besøg på Christiania måtte aflyses.

I hvert fald blev hun i går morges fritaget for tjeneste og skal nu igennem en proces med tjenstlige forhør, der skal klarlægge hendes rolle i sagen om de urigtige oplysninger til retsudvalget.

Både kolleger i embedsværket og de politikere, der har arbejdet sammen med Anne Kristine Axelsson, har tidligere lovprist hendes kompetencer og dygtighed. Hendes evne til at formulere aftaler, der kan rede tråde ud og sikre bred politisk opbakning, er blevet fremhævet.

Tidslinje: Bødskov, PET og Christiania-besøget

Men den nu hjemsendte departementschefs navn har også været kædet sammen med uheldige sager de senere år. Hun spillede eksempelvis en central rolle i det forløb, som betød, at Henrik Sass Larsen (S) højst overraskende ikke blev minister i Helle Thorning-Schmidts regering i 2011. På et møde i Statsministeriet den 28. september – få uger efter den røde valgsejr – gav hun sammen med Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, Henrik Sass Larsen det indtryk, at han ikke kunne sikkerhedsgodkendes, fordi PET havde oplysninger om hans kontakt til Bandidos-rockeren »Suzuki-Torben«.

Dagen efter trak Sass Larsen sig som ministeremne.

Folketingets Ombudsmand endte med at give både Justits- og Statsministeriet alvorlig kritik for deres håndtering af Sass-sagen. Blandt andet for at have pålagt Sass Larsen en tavshedspligt, som ifølge Ombudsmanden måske slet ikke var gyldig, da den aldrig blev givet på skrift.

I fagbladet Journalisten er det desuden beskrevet, hvordan Anne Kristine Axelsson – før sin tiltræden som departementschef – indtog en markant rolle i den endelige forhandlingsfase i Offentlighedskommissionen, der lagde stenene til den nye, og stærkt kritiserede, offentlighedslov. Ifølge anonyme kilder i fagbladet var hun den forlængede arm for topembedsmændene, og deres ønsker til at præge arbejdet, og hun beskrives som »benhård«.

Hun blev juridisk kandidat fra Aarhus Universitet i 1994 og rykkede derfra videre til Justitsministeriet, hvor hun i årenes løb har siddet i en række ledende stillinger. Gennem karrieren har hun dog haft enkelte afstikkere uden for Justitsministeriets mure, bl.a. da hun 2007-2009 var juridisk rådgiver for Anders Fogh Rasmussen (V) i Statsministeriet, og her eksempelvis var med til at udforme Tronfølgeloven, der ligestiller mænd og kvinder i regentembedet.