Departementschef godkendte Mogens Jensens opsigtsvækkende udmelding

Fødevareministeriets nu tidligere departementschef Henrik Studsgaard godkendte ordlyden af daværende fødevareminister Mogens Jensens opsigtsvækkende udmelding om, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, før man begyndte at slå mink ned.

Tidligere departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard lyttede, da afgående fødeminister Mogens Jensen (S) holdt farveltale. 12 dage tidligere havde Studsgaard godkendt en opsigtsvækkende udtalelse fra Mogens Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Da Berlingske 8. november kunne fortælle, at man var begyndt at aflive alle mink i Danmark, uden at lovgivningen var på plads, var den nu forhenværende fødevareminister Mogens Jensens (S) allerførste forklaring, at man ikke kunne afvente ny lovgivning – det hastede nemlig for meget.

»Regeringen har besluttet, at det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud,« lød det således fra Mogens Jensen i et skriftligt citat den søndag aften, der blandt andet tilgik Ekstra Bladet og Ritzau.

Få dage efter lød der nye toner fra fødevareministeren. Nu sagde han, at han slet ikke var blevet orienteret om den manglende lovhjemmel. Siden er sigtekornet især blevet rettet mod embedsværket.

Og nu står det klart, at det pågældende citat, der forklarede, hvorfor man slog mink ned uden lovhjemmel, blev godkendt af Fødevareministeriets daværende departementschef, Henrik Studsgaard.

Det fremgår af den redegørelse vedrørende manglende hjemmel, som ministeriet fremlagde onsdag.

Redegørelsen gengiver ordlyden af det citat fra Mogens Jensen, som søndag 8. november blev sendt til pressen, og som både Ekstra Bladet og Ritzau gengav omkring kl. 22.20:

»Det er en alvorlig situation vi står i. Og regeringen har vurderet, at der i denne alvorlige situation skal handles hurtigt. Regeringen har derfor meldt ud, at alle mink i landet skal aflives af hensyn til folkesundheden. Regeringen har besluttet, at det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud,« står der redegørelsens gengivelse af fødevareministerens udtalelse.

Men i oplægget til ovenstående citat til pressen står der i redegørelsen, at det var godkendt af Studsgaard:

»Søndag den 8. november om aftenen udsender Miljø- og Fødevareministeriet efter godkendelse af departementschefen og ministeren følgende til citat,« står der således.

Grønt lys fra departementschefen

Med redegørelsen er sigtekornet lige nu rettet mod et embedsværk, der ifølge en lang række eksperter og tidligere departementschefer ikke har været sin opgave voksen.

Især har blikket været rettet mod netop Henrik Studsgaard.

I det følgebrev, som Mogens Jensen selv sendte med redegørelsen om lovhjemmel, pegede han direkte på Studsgaard.

»Jeg finder det ligeledes kritisabelt, at jeg ikke bliver gjort opmærksom på den manglende lovhjemmel straks, da dette afklares. Min departementschef har beklaget forløbet over for mig,« står der i brevet.

Henrik Studsgaard deltog også selv i det helt afgørende møde 3. november i regeringens Koordinationsudvalg, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) og andre topministre i Koordinationsudvalget besluttede, at alle mink skulle aflives.

Ifølge redegørelsen advarede Studsgaard ikke imod den manglende lovhjemmel.

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, sagde ligefrem onsdag efter Mogens Jensens exit, at han ikke er den eneste, der bør træde tilbage efter minkskandalen. Sagen bør ifølge SFs formand også føre til, at departementschef Henrik Studsgaard går af.

»Efter at have læst redegørelsen har jeg ikke tillid til Henrik Studsgaard. Det synes jeg, at redegørelsen taler sit eget sprog om. Der går adskillige dage, fra han får informationen, til han handler,« sagde Pia Olsen Dyhr.

Henrik Studsgaard er nu ny departementschef i det nyoprettede miljøministerium.