»Den største IT-skandale i nyere tid«

Efter to store skandaler i Skat varsler regeringen nu en stribe nye initiativer. Hvordan kan Skats øverste direktør blive siddende, spørger Dansk Folkeparti.

I går fremlagde skatteminister Karsten Lauritzen (V) den plan, der skal redde Skat efter en række skandalesager, der blandt andet har betydet, at Danmark er gået glip af adskillige milliarder kroner. Fem chefer blev sendt hjem. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

Vil man forstå alvoren, kan man begynde ved ordvalget. Da skatteminister Karsten Lauritzen (V) i går indkaldte til pressemøde for at redegøre for tilstanden i hele Danmarks skatteforvaltning, åbnede han med tydelige gloser og store ord:

»En regulær krise.«

»Det handler om hele tilliden til Skat.«

»Et ledelsessvigt.«

»Den største IT-skandale i nyere tid.«

»Det må ikke gå så galt, uden at nogen bliver stillet til ansvar.«

Det er ikke hver dag, at en minister kritiserer sit eget område på den måde. Og det er Jørn Rise, formand for Dansk Told & Skatteforbund, som organiserer omtrent halvdelen af Skats ca. 6.500 ansatte, enig i:

»Det er voldsomt, når man siger, at en hel organisation er i krise, og det var det, ministeren gjorde.«

Men, tilføjer Jørn Rise:

»Jeg kan desværre ikke sige andet, end at ministeren ramte plet.«

To sager udløste ministerens pressemøde i går. I august oplyste Skat, at der muligvis var blevet svindlet for 6,2 mia. kr., fordi personer fra udlandet uretmæssigt havde bedt om refusion af udbytteskat. Efterfølgende er der afdækket flere eksempler på, at Skat burde have opdaget svindlen, bl.a. at man refunderede beløb for virksomheder, der ikke havde udbetalt udbytte. Dette er den ene sag.

Den anden sag har Berlingske de seneste uger belyst i en række artikler og handler om Skats IT-system, EFI, hvis opgave er – eller rettere var – at indkassere danskernes gæld.

Systemet indsamlede forældet gæld og krænkede systematisk danskernes retssikkerhed. Artikelserien har vist, at EFI er så fyldt med fejl, at det anbefales helt at lukke det, ligesom leverandørerne bag systemet advarede Skats direktion mod at sætte det i drift i 2013. Desuden kan EFI ikke nå at inddrive gæld, før gælden bliver forældet, hvilket medfører, at skyldnere slipper for at betale.

De to sager kan få alvorlig betydning for statens budget. Beregninger tyder på, at op til 14 mia. kr. kan være tabt på grund af problemerne med EFI, mens refusionssagen vil løbe op i seks mia. kr., formentlig noget mere. Altså et samlet tab for staten på op mod 20 mia. kr. – omtrent det samme som Storebæltsbroen kostede i 1988-priser.

Men skatteministeren indkaldte først og fremmest til pressemøde i går for at redegøre for, hvordan der fremover skal ryddes op i Skat. Her er de vigtigste indgreb:

De to sager betyder, at fem ledende medarbejdere fra Skat foreløbigt er blevet bedt om at forlade arbejdspladsen. IT-direktør Jan Topp Rasmussen, inddrivelsesdirektør Jens Sørensen, to underdirektører og én personale­leder er sendt hjem med løn.

Inddrivelsessystemet EFI lukkes gradvist ned og erstattes af et midlertidigt system.

Skat bliver oprustet med 400 nye medarbejdere – 350 årsværk til inddrivelsesområdet, 50 årsværk til udbytteområdet.

Der skal udvikles et helt nyt inddrivelsessystem, som skal stå klar i 2019.

Samt i svindelsagen: Langt bedre kontrol med, hvem der modtager refusion.

Og så en stribe omfattende tiltag: ny IT-strategi, ny rekrutteringsstrategi, talrige analyser, ny styringsafdeling, ny enhed for revision, brug af eksterne IT-eksperter og eksterne rådgivere.

»I det mindste sker der noget«

Thomas Rønfeldt, lektor i skatteret og fagansvarlig for skatteområdet ved Aalborg Universitet, siger, at vi nu ser den foreløbige kulmination på »kæmpe« skandaler i Skat.

»Jeg kan være skeptisk over for, at man f.eks. afskediger en personaleansvarlig. Hvorfor det? Og så vil man ansætte 400 folk, hvoraf mange stod til at blive sparet væk. Er det de rigtige? Men overordnet vurderer jeg initiativerne som gode. Man vil sikre et kvalitetsløft, bruge eksperter og opgradere egne medarbejdere. Man kan man sige, at indgrebene kommer for sent, men i det mindste sker der noget,« siger Thomas Rønfeldt.

I går blev både skatteminister Karsten Lauritzen og direktør for Skat, Jesper Rønnow Simonsen, hudflettet om, hvordan sidstnævnte kan blive siddende som øverste direktør efter så store skandaler.

På Christiansborg udløser det ligeledes kritik fra Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær:

»Det er mærkværdigt, at man kan sidde som chef for så stor en biks uden at have ansvaret for de her skandaler.«

Lektor Thomas Rønfeldt lægger derimod vægt på, at Rønnow Simonsen først blev direktør i december 2012, altså mindre end et år før EFI gik i drift i september 2013.

»Så jeg kan godt forstå, at man friholder ham,« siger Thomas Rønfeldt.

Regeringen har forsøgt at sikre sig ro ved at indgå en bred politisk aftale. De nye initiativer er blevet til i fællesskab med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, de Radikale og de Konservative. Men samtidig kommer skatteministeren under opsyn. Skatteområdet overvåges fremover af en følgegruppe, hvor finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) bl.a. sidder med, fremgår det af den politiske aftaletekst. Og det er langtfra underligt, at der er borgfred om Skat.

Skatteområdet har de seneste årtier været plaget af skandaler og zig-zag-kurs, som involverer flere partier. Fire ministre – både fra S og V – har været under mistanke i såkaldte undersøgelseskommissioner, mens sager om bøllemetoder, forkerte ejendomsvurderinger og Helle Thorning-Schmidts (S) skatteforhold har martret og plaget både rød og blå blok på Christiansborg.

Jan Pedersen, professor i skatteret ved Aarhus Universitet, betoner, at rigtigt mange ting fungerer godt i Skat, og at Skat står for en kompliceret forvaltningsopgave.

»Men det er store ændringer, vi ser nu. Der er lagt op til en kursændring med en helt anden kultur og betydelige opstramninger,« siger professoren.