Den revolutionære marxist, der spiser junkfood og ser dårlige amerikanske serier

Portræt: Hun lover bedre kaffe end sin forgænger, holder med boldklubben Frem og ser dårlige amerikanske serier. Pernille Skipper er ny frontfigur i Enhedslisten.

Pernille Skipper er Enhedslistens nye frontfigur, efter at hun i dag blev udnævnt som politisk ordfører. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Hun er født i Aalborg, har været valgt på Fyn, holder med den københavnske arbejderklub Frem og er nu strøget helt til tops i Enhedslisten som partiets nye politiske ordfører på Christiansborg.

En enstemmig folketingsgruppe valgte onsdag Pernille Skipper som ny frontfigur. Dermed rykker hun helt frem i forreste geled som afløser for stemmeslugeren Johanne Schmidt-Nielsen.

Den snart 32-årige Skipper har været medlem af Enhedslisten i 15 år, er også medlem af Socialistisk Arbejdsparti og er i øvrigt selverklæret revolutionær marxist. På den måde passer hun perfekt ind i det billede, mange har af en socialist på venstrefløjen.

Og det gør hun så alligevel ikke. Faktisk overhovedet ikke, fortæller hendes ven og kollega i Enhedslisten, Simon Nyborg. Pernille Skipper lever nemlig langt fra op til fordommene om »frelste venstrefløjsmennesker«, siger han.

»Pernille lever ikke af speltboller, ser ikke tunge socialrealistiske film og er ikke vokset op i en socialistfamilie. Hun er mere, som folk er flest; spiser junkfood, ser dårlige amerikanske serier og går op i amerikansk fodbold,« siger Simon Nyborg, der i 2012 på opfordring fra netop Pernille Skipper skiftede et job som journalist på Berlingskes Business-redaktion ud med stillingen som økonomisk rådgiver i Enhedslisten.

»Man skal ikke tale grimt om kvinder, når hun er i nærheden - så bliver det påtalt. Men generelt er hun helt ligetil og udogmatisk,« siger han.

Brændte tidligt igennem

Simon Nyborg har kendt Pernille Skipper, siden de mødte hinanden i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) omkring årtusindeskiftet.

Det var dengang, Pernille Skippers politiske interesse blev vakt. Dengang hun blev elevrådsformand på Aalborghus Gymnasium og formand for DGS i Nordjylland. Og det var kort efter, at Skipper - om end helt kortvarigt - havde været medlem af Venstres Ungdom.

»Allerede dengang lagde folk mærke til hende. Første gang hun var på talerstolen i DGS-tiden, kunne man tydeligt mærke hendes indignation og karisma. Hun brændte igennem,« fortæller Simon Nyborg, der i dag er blevet politisk og strategisk rådgiver i Enhedslisten og dermed bliver en af den nye politiske ordførers allernærmeste medarbejdere.

Enhedslisten's Pernille Skipper (tv) under Folketingets åbningsdebat torsdag d. 8. oktober 2015. Her skal politikerne debattere om blandt andet statsminister Lars Løkke Rasmussens åbningstale fra tirsdagens åbning af Folketinget. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Simon Nyborg har fulgt Pernille Skipper hele vejen. Fra studenterpolitikken og velfærdsprotesterne mod Anders Fogh Rasmussen og modstanden mod Irakkrigen til hendes tid som næstformand for Studenterrådet på Københavns Universitet under jurastudierne. Og til tiden efter valget i 2011, hvor hun som nyvalgt folketingsmedlem lynhurtigt blev medlem af Enhedslistens magtfulde gruppeledelse.

»Pernille er sindssygt velforberedt og virkelig godt inde i stoffet. Hun har nørdet det retspolitiske område helt vildt og kan alt helt ned i substansen. Hun er ikke kun dygtig, når hun skal diskutere med sine politiske modstandere eller svare på spørgsmål fra journalister. Hun klarer sig også godt, når hun diskuterer retspolitik med professorer,« siger Simon Nyborg og tilføjer så - nærmest undskyldende:

»Men for din egen kildekritiske skyld skal du huske, at det er min chef, jeg sidder og roser.«

Vellidt på Christiansborg

Så det gør vi. Husker på, at vi har bedt en ansat i Enhedslisten og personlig ven af Pernille Skipper om at beskrive hende, altså.

Og hvad bedre til at give lidt balance og måske endda komme med et par kritiske kommentarer end at søge mod et af de partier, der er allerlængst væk fra Enhedslisten politisk?

Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen er ikke enig med Pernille Skipper om særlig meget, som han siger. Men han er »imponeret« over sin ordførerkollega.

»Det har været en fornøjelse at stifte bekendtskab med både hende og hendes evner udi det juridiske og se, at hun ikke bare taler ud i luften i ligegyldige selvfølgeligheder,« siger han og fortsætter

»Jeg respekterer hende meget for, at hun altid er velforberedt og velorienteret. Jeg er helt sikker på, at hun godt kan løfte den tunge arv efter Johanne Schmidt-Nielsen.«

Enhedslistens Pernille Skipper meddeler pressen, at der ikke længere er tillid til Justitsminister Morten Bødskov efter det åbne samråd d.10. december 2013 i den såkaldte Christianiasag. Det var også Pernille Skipper, der ringede og fortalte Bødskov, at det var slut med Enhedslistens tillid til ham. »Jeg sagde formentlig noget i retning af, at »jeg er ked af at skulle sige det, men sådan her bliver det altså«, har hun forklaret til Politiken om opkaldet, der fandt sted i en pause i det samråd, hvor Bødskov kæmpede for sit politiske liv. Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.

Også Venstres Jan E. Jørgensen, der kender Pernille Skipper fra adskillige år i retsudvalget, har kun positive ting at sige om hende.

»Hun er den type politiker, som man kan stole på og er tryg ved. Hun bruger ikke de der lidt for smarte tricks mod sine modstandere,« siger Jan E. Jørgensen.

»Hun er insisterende, og det kan da godt være pisse irriterende. Det er nok meget godt, der ikke er 179 af hendes slags – så ville der aldrig komme nogen resultater. Men det er også meget godt, at der er politikere som hende. Folk, der kan være med til at skubbe tingene i en retning. Og man må tage hatten af for hendes indignationen,« siger Jan E. Jørgensen.

I en hampplantage i Colorado…

Ifølge de Radikales Marianne Jelved kan Skipper »godt være lidt kras i sine replikker.«

»Men det skal man kunne,« siger den tidligere radikale leder, der ligesom sine Venstre-kolleger kun har gode ting at sige om Enhedslistens nye billetsælger:

»Hun er et behageligt menneske med let til smil. Hun er vellidt og virker både kompetent og i stand til at reflektere. Det styrker hendes troværdighed,« siger Marianne Jelved.

Pernille Skipper var Enhedslistens frontfigur ved folkeafstemning om det danske retsforbeholdet sidste år. »Den kampagne bevidste, at Pernille er klar til at stå i spidsen og tegne Enhedslisten udadtil,« siger partiets finansordfører Pelle Dragsted i dag. Her er hun med Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Selv i Dansk Folkeparti er der roser at hente.

»Hun er en dygtig politiker. Jeg er så absolut ikke altid enig med hende, men hun er meget seriøs, utrolig velforberedt og meget, meget grundig,« siger DFs retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Hos Socialdemokraterne ser retsordfører Trine Bramsen ligefrem muligheder for et lidt tættere samarbejde med Enhedslisten fremover:

»Hun anerkender uenigheder og argumenterer altid sagligt. Så hvis hun fortsætter den tilgang, når hun skal tegne Enhedslisten bredt set, bliver det en fornøjelse at samarbejde med Enhedslisten fremover,« siger Trine Bramsen, der også kender Pernille Skipper fra »mange timer sammen« på de fynske landeveje, dengang de begge var opstillet på Fyn.

»Hun er ikke fynbo, men blev alligevel hurtigt overbevist om, at både brunsviger og Albani-øl er gode ting. Og når man kan overbevises om det, kan man også overbevises om så meget andet,« siger Bramsen, der grinende husker tilbage på en oplevelse med Pernille Skipper på en rejse med Folketingets Retsudvalg:

»Jeg har stået sammen med Pernille i en hampplantage i Colorado. Der var hun da lidt mere interesseret i produkterne, end jeg var. Og hun havde også lidt mere kendskab til dem, end jeg havde.«

Pernille Skipper og Johanne Schmidt-Nielsen til Enhedslistens sommergruppemøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.

»Jeg laver en markant bedre kop kaffe end Johanne«

Turen til hampplantagen i Colorado talte Pernille Skipper ikke om, da hun og Johanne Schmidt-Nielsen i formiddag holdt pressemøde på Christiansborg for at orientere om den nye situation i Enhedslisten.

Til gengæld var Pernille Skipper ganske klar i mælet om, hvordan hun ser Enhedslistens fremtidige rolle.

Pernille Skipper afløser Johanne Schmidt Nielsen som politisk ordfører i Enhedslisten. Dette offentliggjorde partiet ved et pressemøde i Proviantgården 4. maj 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

»Samfundet har udviklet sig til at være mere koldt, kynisk og opdelt. Og det er de dårligt socialt stillede, der betaler prisen, mens en lille elite er stukket af og lever på sin egen ø med deres egne regler,« sagde Skipper og fortsatte:

»Det vil være min ambition, at vi i Enhedslisten søger det stærkest mulige samarbejde med de kræfter i vores samfund, der søger forandring og vil arbejde for mere fællesskab, mindre konkurrencestat. Det er der flere partier, organisationer og bevægelser ude i samfundet, der kæmper for,« sagde Pernille Skipper og nævnte derefter de partier, hun gerne så Enhedslisten arbejde tæt sammen med fremover:

»Herinde på Christiansborg er det Enhedslisten, Alternativet, og måske også SF. Jeg har et håb om, at vi kan knytte tættere bånd, så vi får den forandring i Danmark, vi ønsker.«

Og særligt på et punkt, vil der blæse nye vinde over Enhedslisten, bedyrede Skipper:

»Jeg laver en markant bedre kop kaffe end Johanne, men ellers er det præcis den samme linje, der er i Enhedslisten,« slog Skipper fast.