Den ret store »derfor kan Danmark igen forlænge grænsekontrollen«-guide

Hvor mange gange kan regeringen forlænge den midlertidige grænsekontrol ved den dansk-tyske-grænse, og hvad gør andre EU-lande egentlig?

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark har tirsdag forlænget den midlertidige grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

Det meddelte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) efter et møde med den svenske justits- og migrationsminister. Den forlængede grænsekontrol løber nu indtil 23. februar.

Det er ikke første gang, at Danmark forlænger stikprøvekontrollen ved grænsen, og det er bestemt heller ikke sikkert, at det bliver sidste gang.

Samtidigt er den danske regering ikke alene om grænsetiltag, da en række EU-lande som følge af den nuværende flygtningekrise også har tyet til nationale tiltag.

Har du mistet overblikket? Vi ser nærmere på både reglerne og de andre landes tiltag herunder.

»Alvorlig trussel mod den offentlige orden«

Grænsekontrol er en national beslutning, men hvis man vil være med i Schengen-området, er der klare regler for, hvornår og hvor længe et land kan indføre midlertidig grænsekontrol.

I første omgang kan det ske i uforudsigelige situationer, der kræver umiddelbar handling, fordi situationen udgør en »alvorlig trussel mod den offentlige orden eller interne sikkerhed«.

I sådanne situationer kan grænsekontrollen i første omgang introduceres i ti dage, hvorefter den kan forlænges med 20 dage ad gangen, dog maksimalt i to måneder samlet. Det er denne regel, Danmark i øjeblikket benytter.

Derefter kan et land ty til grænsekontrol i forudsigelige situationer, hvis der fortsat er tale om en alvorlig trussel.

»Exceptionelle omstændigheder«

Under denne regel kan et land i første omgang indføre grænsekontrol i 30 dage, som kan forlænges med perioder af 60 dage, dog maksimalt seks måneder i alt. Det er denne mulighed, som grænsekontrollen i Sverige, Tyskland og Østrig benytter sig af.

Efter de to plus seks måneder er disse muligheder udtømte, og maksimumsgrænsen på i alt otte måneder løber Tyskland ind i den 13. maj.

Der er dog en sidste mulighed – en sidste redningskrans for Schengen – i form af Artikel 26 i Schengen-grænsekodekset, der åbner for midlertidig grænsekontrol i op til to år, hvis »exceptionelle omstændigheder sætter hele Schengen-områdets funktion i fare«. Den mulighed bliver der lige nu set på i EU, som Berlingske tidligere har beskrevet. Mere om det her.

De seks gange grænsekontrol

Med den danske beslutning har seks Schengen-lande i øjeblikket genindført midlertidig grænsekontrol ved interne Schengen-grænser.

Ved Schengens ydre grænser har to lande opført hegn, mens yderligere tre lande tilbage i efteråret også midlertidigt indførte grænsekontrol internt i Schengen.

Her er kort overblik:

Norge: Schengen-landet Norge, som ikke er med i EU, indførte i slutningen af november midlertidig grænsekontrol og transportøransvar.

Sverige: Indførte i november midlertidig grænsekontrol og har fra 4. januar stillet krav om, at transportører af rejsende udfører id-kontrol.

Finland: Har ikke indført grænsekontrol, men har bedt rederiet Finnlines om at kontrollere rejsende på færger fra Tyskland for visum.

Danmark: Indførte den 4. januar midlertidig grænsekontrol, som i første omgang dog vil være i form af stikprøver for at undgå for store gener ved den dansk-tyske grænse. Den er siden forlænget.

Tyskland: Indførte som det første land kontrol internt i Schengen - ved grænsen til Østrig - tilbage i september som en konsekvens af flygtninge- og migrationskrisen.

Østrig: Indførte grænsekontrol - især ved grænsen til Schengen-landet Slovenien - kort efter, at Tyskland indførte kontrol ved grænsen til Østrig. Østrig er desuden i gang med at opføre et kort hegn på 3,7 kilometer ved den største grænseovergang til Slovenien, som Østrig dog kalder et »teknisk tiltag«.

Frankrig: Har indført grænsekontrol som led i de tre måneders undtagelsestilstand, der blev sat i værk efter terrorangrebene i Paris den 13. november.

Ungarn: Har opført et yderst omdiskuteret metalhegn langs landets grænser til Serbien og Kroatien, der samtidig også er ydre grænser for Schengen-området. Hegnet har medført at hundredtusindvis af flygtninge og migranter i stedet er rejst udenom Ungarn på turen mod Østrig.

Slovenien: Er blevet et stort transitland med ca. 4.000 daglige grænsekrydsninger, efter at Ungarn byggede sit metalhegn og derved omdirigerede flygtninge og migranters rute til andre lande. Er i gang med at opføre et pigtrådshegn ved grænsen til Kroatien, der er en ydre grænse for Schengen-området.

Kroatien/Makedonien/Serbien: Langt de fleste af de hundredtusindvis af flygtninge og migranter, som sidste år har krydset grænsen fra Tyrkiet og ind i Grækenland er rejst videre gennem disse tre Balkan-lande. De tillader nu kun flygtninge fra Syrien, Afghanistan og Irak gennemrejse, men alle andre afvises ved grænsen mellem Makedonien og Grækenland. Den makedonsk-græske grænse har i flere omgange endda været lukket helt ned.

Hvor længe skal kontrollen vare ved?

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har tidligere sagt, at Danmark skal have den midlertidige grænsekontrol, »Indtil det ikke er nødvendigt længere.«

I forbindelse med forlængelsen af den midlertidige grænsekontrol i dag oplyser hun på ministeriets hjemmeside:

»Vi ser stadig et historisk højt antal asylansøgere og migranter søge mod Nordeuropa. Der er fare for, at Danmark kommer til at fungere som endestation for alle de mennesker, der gerne vil videre til vores skandinaviske nabolande, og da den svenske id-kontrol fortsat er i kraft, er der på den baggrund stadig en risiko for, at illegale udlændinge strander i Danmark, hvis vi ophæver grænsekontrollen på nuværende tidspunkt.«

»Regeringen er nødt til at reagere på den helt ekstraordinære situation lige nu i Europa, og vi gør, hvad vi vurderer nødvendigt for at sikre den offentlige orden og sikkerhed i Danmark.«

Her hedder det desuden, at »regeringen har ikke taget stilling til, om den midlertidige grænsekontrol skal forlænges ud over de 20 dage.«

De 120.000

Inger Støjberg oplyste efter dagens møde med den svenske minister, at der er blevet kontrolleret omkring 120.000 personer ved den dansk-tyske grænse i januar, siden Danmark i første omgang indførte grænsekontrol 4. januar.

»Det har fungeret efter hensigten,« sagde ministeren om grænsekontrollen, der også i den kommende periode vil blive udført som stikprøvekontroller.