Den irriterende dreng fra blå blok

For statsministeren er Samuelsen tilbage som ’den irriterende dreng’ i klassen og det på et tidspunkt, hvor Lars Løkke Rasmussen ellers har hårdt brug for samling i den borgerlige lejr.

Læs mere
Fold sammen

Vi husker ham alle. Drengen fra vores gamle skoleklasse, som alle fandt irriterende.

Måske drillede han, måske overdrev han, måske stillede han hele tiden nærgående spørgsmål, eller også var han bare den, som man aldrig kunne regne med.

På Christiansborg går det »lidt på omgang«, som Liberal Alliances leder Anders Samuelsen formulerer det i et stort interview i Berlingske op til sit partis landsmøde i Aalborg her i weekenden, »hvem der lige er den irriterende dreng« i den blå klasse på Christiansborg.

»Der er sikkert også nogle, der synes, jeg har været det undervejs,« fortsætter han, og det vil Venstres statsminister, Lars Løkke Rasmussen, uden tvivl gerne skrive under på, eftersom Samuelsen flere gange har truet med at vælte Løkkes smalle regering.

Et interview med LA-formanden i fredagens udgave af Politiken var derfor kærkommen læsning for Løkke, eftersom Samuelsen her lovede, at han nu havde bestemt sig for »at lade være med at sparke ud efter andre«.

Blot et døgn senere sparker Anders Samuelsen dog på ny i interviewet i Berlingske. Han opfordrer Løkke til at danne en ny regering bestående af alle fire partier i blå blok, og det sker med et regulært cirkelspark til Løkke om, at man skal være »både blind og døv« for ikke at have opdaget, at regeringen er kørt fast og ingen steder for alvor kommer.

For statsministeren er Samuelsen altså tilbage som »den irriterende dreng« i klassen og det på et tidspunkt, hvor Lars Løkke Rasmussen ellers har hårdt brug for samling i den borgerlige lejr.

Ekstra opslidende for Lars Løkke Rasmussen er det nemlig, at Anders Samuelsen har en pointe i, at rollen som den »irriterende dreng« går på omgang i den blå klasse.

Så er det Anders Samuelsen, så er det Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, og så er det de Konservatives leder Søren Pape Poulsen.

Ikke en uge har Lars Løkke Rasmussen, uden at en af klassekammeraterne udfordrer ham.

I sidste uge – midt i påsken – var det Søren Pape Poulsen, der forlangte, at regeringen inden 14 dage skulle garantere, at udledningen af kvælstof skal sænkes i 2017 og 2018. Det ultimative krav kom blot få uger efter, at de Konservative havde fremtvunget miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens afgang i den såkaldte kvælstofsag og udløst en parlamentarisk krise, hvor statsministeren undervejs truede med at udskrive valg. På fredag, den 8. april, udløber de Konservatives deadline for en garanti for lavere kvælstof­udledning, og det er derfor sandsynligt, at Søren Pape Poulsen vil blive næste uges »irriterende dreng« for Løkke.

Men i denne uge har Anders Samuelsen altså rollen, og fra talerstolen i kongressalen i Aalborg vil han gnide salt i såret med sin opfordring om en ny bred regering, som han foretrækker skal bestå af alle fire blå partier, alternativt af to eller tre.

»Alt er egentlig bedre end i dag,« som han også siger til Berlingske.

Løkkes store udfordring er, at uanset hvor irriteret han kan være over Anders Samuelsens udtalelser, så vil mange borgerlige vælgere uvilkårligt tænke, at LA-formanden har fat i noget i lyset af, hvor megen kiv og kævl der har været i blå blok siden den borgerlige valgsejr i juni.

Selv om det nu er meget svært at forestille sig alle de fire blå partier samlet i regering, kan man ikke udelukke, at en bredere borgerlig regering vil kunne løse noget. For Løkke-regeringen styrer lige nu imod et efterår, der vil sætte dens levedygtighed på en hård prøve.

Under presset fra en trængt økonomi har statsministeren skubbet løsningerne på en række sprængfarlige spørgsmål til efter sommerferien, og hvis de fire blå partier ikke kan nå til enighed, kan det i yderste konsekvens føre til regeringens fald og et nyt folketingsvalg.

Et af de mest dramatiske forløb i efteråret bliver forhandlingerne om en skattereform, der skal sænke skatten på arbejde, hvor netop Anders Samuelsen har stillet det ultimatum, at der skal ske lettelser i topskatten, hvilket Dansk Folkeparti til gengæld er imod.

Men regeringen skal også strikke en finanslov sammen, finde en erstatning for statens ulovlige PSO-afgift på otte mia. kr. om året og et flertal for et nyt ejendomsvurderingssystem.

Måske kan det lade sig gøre, men det fordrer, at de i højere grad finder sammen i den blå klasse. Som ægte kammerater, der ved, at sammenhold kræver både at kunne give og tage.