»Den her finanslov er rendyrket højreorienteret omfordeling«

Regeringens finanslovudspil tilgodeser de mest velhavende, mener Enhedslisten, der kalder finansloven »uhyggeligt kortsigtet«.

Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen havde næppet håbet på opbakning til finanslovudspillet fra Enhedslisten, og det får den da heller ikke.

Enhedslisten beskylder i skarpe vendinger regeringen for at tilgodese de mest velhavende danskere.

»Den her finanslov er rendyrket højreorienteret omfordeling fra velfærden til velhaverne. Man tager penge fra vores børn, fra vores uddannelser og fra pensionisterne for at dele milliardgaver ud i form af målrettede skatterabatter til nogle af de allerstørste danske virksomheder, som i forvejen har rekordoverskud i disse år,« siger finansordfører Pelle Dragsted (Ø) i en skriftlig kommentar.

Ifølge finanslovudspillet vil regeringen spare 6,7 milliarder i »omprioriteringer og budgetforbedringer«. Som en del af nedskæringerne vil regeringen sløjfe den tidligere SR-regerings store børneudspil til 2,5 milliarder kroner, der skulle sikre flere pædagoger i børnehaverne.

TV: Se finansministerens pressemøde her

 

Til gengæld skal en stor del af besparelserne gå til at forbedre rammevilkårene for at drive virksomhed. Blandt andet skal der gennemføres en erhvervsbeskatningsreform, og så skal rammerne for generationsskifte forbedres.

Samlet set afsætter regeringen 2,8 milliarder kroner frem mod 2020 til de to initiativer.

»Der brændes faktisk lige så mange penge af på nye skatterabatter til de største virksomheder, som der prioriteres til hele sundhedsområdet og ældreområdet tilsammen. Hvis nogen var i tvivl om, hvilke interesser Venstre først og fremmest plejer, så er det da klokkeklart nu,« siger Pelle Dragsted.

Ifølge finanslovudspillet vil regeringen løfte sundhedsområdet med 2,4 milliarder kroner, mens ældre og demente får tilført 500 millioner kroner.

Men regeringen lægger samtidig op til at fratage forskning 1,4 milliarder kroner, mens den aktive beskæftigelsesindsats beskæres med 0,5 milliarder kroner

De penge skal blandt andet bruget til et løft på 1,7 milliarder til de socialt udsatte og folk på overførselsindkomst, men det er ifølge Pelle Dragsted ikke godt nok:

»Forslaget er ikke bare hamrende socialt skævt. Det er også uhyggeligt kortsigtet. Voldsomme nedskæringer på vores uddannelser og på forskningen vil betyde, at Danmark bliver mindre velstående,« siger han.