Den hemmelige mand i Løkkes forhandlingslokale

Han startede som skibsdreng i A.P. Møller-rederiet. Nu er han den eneste person i forhandlingslokalet på Marienborg, der ikke er politiker. Berlingske tegner et portræt af Statsministeriets departementschef Christian Kettel Thomsen.

Departementschef i Statsministeriet, Christian Kettel Thomsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nana Reimers

På Marienborg forsøger en lille sluttet kreds af toppolitikere fra Venstre, Liberal Alliance og de Konservative i disse dage at blive enige om at danne Danmarks nye regering.

Rundt om bordet sidder både partiformænd, topministre og ikke mindst statsministeren. Og så sidder der én mand, der ikke er politiker. Statsministeriets magtfulde departementschef, Christian Kettel Thomsen.

Han er den kronede konge af embedsværket og Danmarks mest magtfulde embedsmand, ypperstepræsten på Slotsholmen om man vil. I de højspændte forhandlinger på Marienborg varetager Christian Kettel Thomsen to roller.

Under møderne har han rollen som tovholder og faglig sparringspartner. Mellem møderne er han bindeled til det enorme embedsværk, der står klar til at udarbejde notater og lave økonomiske beregninger, når forhandlingerne kræver det.

Og når forhandlingerne på et tidspunkt udmønter sig i et egentligt regeringsgrundlag – sådan som meldingerne i øjeblikket stærkt indikerer – vil Christian Kettel Thomsen desuden få endnu en central rolle. Som øverste chef for embedsstanden er det nemlig ham, der - sammen med statsministeren - skal beslutte, hvordan den nye ressortfordeling skal organiseres.

Christian Kettel Thomsen beskrives som fagligt uhyggeligt dygtig, ekstrem arbejdsom og med en formidabel analytisk kraft. Men han beskrives også som forsigtig, lidt konservativ og som et menneske for hvem, det er vigtigere, at der ikke begås fejl end én, der går op i hurtige og effektive processer. Og så er han ikke en, der går synderligt op i kommunikation, siges det.

Peter Loft, der fra 1993 til 2012 var departementschef i Skatteministeriet, er en af dem, der har fulgt Kettel Thomsens rejse mod magtens tinder.

»Han er ekstremt professionel og meget påpasselig. I gamle dage, da han var afdelingschef i Finansministeriet, havde han forud for finanslovsforhandlingerne altid forberedt sig på alle tænkelige spørgsmål. De kunne komme til ham med alt, og sådan er det stadigvæk.«

For Christian Kettel Thomsen er samtalen altid lige på og hårdt og fagligt. Hyggesnak siger ikke Kettel alverden, fortæller Peter Loft, der også husker, at den sociale del af departementschefernes seminarer på kursusejendommen Skjoldnæseholm blev mindre og mindre, efter at Kettel Thomsen blev ansvarlig for dem.

»I Christians øjne tangerede det spild af tid. Og det var ikke noget, han prioriterede højt. Hvis der var en anledning til at aflyse, udnyttede han den,« siger Peter Loft.

Men det betyder ikke, at Statsministeriets topchef er uden humor. »Han er ikke det mest udadvendte menneske, men han kan være ganske underfundig og er bestemt ikke uden humor,« siger Peter Loft.

At han er nået helt til tops stod dog ikke skrevet i sol, måne og de syv verdenshave, da unge Kettel Thomsen i midten af 1970erne stævnede ud som skibsdreng for A.P. Møller-rederiet.

Og selv efter at han i 1991 havde færdiggjort sin cand.polit.-uddannelse var han ikke blandt de mest eftertragtede. Godt nok blev han ansat i Finansministeriet, men det var kun fordi, den foretrukne kandidat havde takket nej.

Siden har Christian Kettel Thomsen været manden bag flere af dansk politiks tungeste navne; Mogens Lykketoft, Anders Fogh Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og altså den nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, med hvem han siges at have et glimrende samarbejde med.

De to forstår hinanden, fortæller folk.

Efter næsten 15 år i den absolutte top af det danske embedsværk har Christian Kettel Thomsen efterhånden sat sig et gedigent fodaftryk. Men ifølge Peter Loft ikke kun positivt.

»Efter min mening har han været hovedeksponent for den udvikling, der har gjort, at man har centraliseret beslutningskraften i en helt utrolig grad i Stats- og Finansministeriet og reduceret fagministeriet til nogle, der bare implementerer,« siger Peter Loft og fortsætter:

De senere år har embedsværket desuden været under hård beskydning. Helle Thorning-Schmidts skattesag, GGGI-sagen, Zornig-Sagen og Christiania-sagen har alle resulteret i advokat- eller dommerundersøgelser. Ingen af sagerne har givet anledning til kritik af Christian Kettel Thomsen personligt.

Det gjorde det til gengæld i 2011, hvor han sammen med den daværende departementschef i justitsministeriet, Anne Kristine Axelsson, var manden, der overbragte Henrik Sass Larsen nyheden om, at han ikke kunne sikkerhedsgodkendes.

Dengang undlod de to departementschefer at tage notat fra mødet. Og det var i strid med offentlighedsloven, lød det fra flere eksperter. Det manglende notat blev også kritiseret af Ombudsmanden.