»Den enkelte forælder har selv et ansvar for en fornuftig skilsmisse«

Skilsmissesnyd er et akutproblem, der skal løses her og nu. R, V, K og DF er klar til at ændre på reglerne.

»Vi må tidligt i processen hjælpe forældrene med at få taget hul på de potentielle konflikter,« siger Mai Mercado, Kons. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Huller i systemet gør det muligt for advokater og forældre at bruge beskidte kneb til at vinde forældremyndigheden.

Og det er et problem, der skal løses nu, siger Radikale Venstres socialordfører Zenia Stampe til Radio24syv:

»Jeg er så rystet over de her beretninger, og det er noget, jeg vil insistere på, at vi kommer til at se på. Det kan simpelthen ikke blive ved, som det er nu. Det står utrolig højt på min akutliste over ting, der skal løses.«

Også Venstre vil skride til handling.

»Jeg har indkaldt socialminister Manu Sareen til et møde, så vi kan få forhandlet om det her,« siger socialordfører Eyvind Vesselbo til Radio24syv.

Flere og flere forældre og advokater bruger ufine metoder til at vinde deres sag. Det kan eksempelvis være at trække tiden, komme med falske anklager om vold og incest, eller at tage en tur forbi et krisecenter. Det fortæller en række af landets førende skilsmisseadvokater og organisationer, som beskæftiger sig med skilsmisser.

»Det er hver eneste uge, jeg oplever det her. Jeg har også oplevet det i denne uge,« siger familieretsadvokat gennem mere end 20 år Sonja Toft til Radio24syv.

Forældreansvarsloven fra 2007 blev vedtaget af et enigt folketing, og ifølge loven er det ikke muligt at straffe advokater og forældre for at snyde sig vej til skilsmissebørnene.

»Det er ganske omkostningsfrit at rette beskyldninger mod den anden part med den hensigt at forhindre børnene i have kontakt med den anden forælder,« siger Sonja Toft.

Og det er her, reglerne bør ændres, mener Radikales Zenia Stampe.

»Vi skal finde en eller anden form for straf, som ikke skader barnet, men som gør indtryk på den forælder, som er ude i spekulationer om at bruge beskidte kneb. Man skal ikke kunne tage barnets relation til den anden forælder som gidsel, som man jo bare må sige, er virkeligheden i dag. Jeg synes, at det er rystende, og jeg synes at det er fuldstændig uholdbart,« siger hun til Radio24syv.

I Venstre mener man, at det er Statsforvaltningen, der ikke passer sit arbejde godt nok.

»Man kan ikke beskylde sagens parter for at gøre alt for at se deres børn. Det er Statsforvaltningen, der svigter totalt. Vi må sikre at de mennesker i Statsforvaltningen, der har med det her at gøre, har den rigtige uddannelse,« siger Eyvind Vesselbo.

Også Dansk Folkeparti mener, at pilen peger tilbage på Statsforvaltningen.

»De her beskidte kneb er noget, som bliver benyttet – og det skal vi gøre op med. Vi kan indskærpe fra politisk side, at Statsforvaltningen altid skal handle ud fra, hvad der er barnets bedste, og selvfølgelig sikre, at man har alle de nødvendige oplysninger ved hånden, så man også kan foretage de rigtige beslutninger,« siger socialordfører Karin Nødgaard til Radio24syv.

Hos de Konservative opfordrer man i stedet til hurtigt at sætte ind over for forældrene:

»Vi må tidligt i processen hjælpe forældrene med at få taget hul på de potentielle konflikter. Men her har den enkelte forælder også selv et ansvar for en fornuftig skilsmisse«, siger socialordfører Mai Mercado.