Den dag eksministeren stemte imod sit eget parti

Det stærkt omdiskuterede lovforslag om stramninger af blandt andet familiesammenføringsreglerne blev vedtaget med et stort flertal. Men det fik Folketingets største parti til at slå sprækker.

Den tidligere minister for Socialdemokraterne Mette Gjerskov sammen med udlændingeminister Inger Støjberg (V) Fold sammen
Læs mere
Foto: MATHIAS LOVGREEN BOJESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mette Gjerskov går ind i Folketingssalen med meget langsomme skridt langs bagvæggen. Ansigtet vender ned mod gulvet, hænderne er knyttet bag ryggen og holder om hendes sorte håndtaske. Hun sætter sig på sin plads.

Den grøn-brune folketingssal er ikke et uvant sted for Mette Gjerskov, der har været socialdemokratisk folketingsmedlem siden 2005. Men alligevel var tirsdagens afstemning om udlændingestramninger anderledes for den tidligere S-minister. Hun havde nemlig på forhånd besluttet at stemme imod sit parti, og det samme havde to af hendes partifæller. En handling, der »bestemt ikke var nem«, siger Mette Gjerskov, der fra 2011-2013 var minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Hører fortsat til hos Socialdemokraterne

Hun er ellers enig med partilinjen i, at der er behov for stramninger, og at Danmark ikke kan tage mod alverdens asylansøgere.

»Men jeg er uenig med partilinjen, når vi ikke finder nogen modkrav om udviklingsbistanden, når vi laver noget, der er så skrapt som det her. Jeg har behov for at vide, at vi hjælper de her mennesker et andet sted, hvis vi strammer så hårdt i Danmark,« siger Mette Gjerskov.

Det er ikke første gang, Mette Gjerskov sætter foden i og drejer en anden vej end partifællerne og den fælles linje. I løbet af årene har hun blandt andet stemt imod i spørgsmål om, hvilke byer jernbanen skulle gå fra og til og stemt imod at lovgive om, hvorvidt blandt andet dommere måtte bære religiøse symboler som tørklæder eller smykker.

»Men det er ikke hver og hveranden dag, man stemmer imod sit parti,« lyder det fra den tidligere landbrugs- og fødevareminister, der også har været næstformand for folketingsgruppen.

Hun er ikke i tvivl om, at hun fortsat hører til hos Socialdemokraterne, men hun anerkender også, at partitilhørsforhold er noget, man skal overveje i en situation som denne.

»Det skal, må og bør bekymre, hvis man bliver uenig med sit eget parti om noget, der er så vigtigt som det her. Det er et af de vigtigste spørgsmål, vi overhovedet behandler i denne tid. Derfor skal det selvfølgelig give varigt stof til eftertanke,« siger Mette Gjerskov.

Vækker international opsigt

Lovforslaget, der blev vedtaget, L87, har været genstand for enorm opmærksomhed. Ikke bare på grund af de tre socialdemokrater, der stemte mod partilinjen. Men også på grund af, at det internationalt er blevet diskuteret, hvorvidt flere elementer af lovforslaget er at gå over grænsen.

Statsministeren har selv kaldt det »danmarkshistoriens mest misforståede lovforslag« – især henvendt til »smykkesagen«, der handler om at politiets muligheder for at fratage asylansøgere deres værdigenstande, så de kan betale for deres eget ophold.

Tirsdag kunne man således finde internationale medier som amerikanske CNN, engelske BBC og det internationale nyhedsbureau AFP på Christiansborg, og foran Folketingssalen gav danske politikere på række interview på engelsk.

Ikke kun i Socialdemokraternes folketingsgruppe og i de internationale spalter er forslaget blevet genstand for debat. I Venstre er de seneste udlændingestramninger resulteret i, at blandt andet europaparlamentsmedlemmet Jens Rohde skiftede til de Radikale, ligesom ti lokale venstrefolk havde et debatindlæg i Berlingske, hvor de protesterede mod regeringens udlændingepolitik. Dagen efter slog ti andre lokale venstrefolk så debatkontra med et indlæg, der støtter samme politik. Så både regeringens og oppositionens leder har uro på bagsmækken.

Lige før afstemningen i salen holdt Socialdemokraterne gruppemøde. Det er tidligere set, at folketingsmedlemmer er blevet frataget deres ordførerskaber, hvis de stemmer imod resten af partiet. Spurgt til, om det kommer til at ske for Mette Gjerskov og de to andre S-folketingsmedlemmer, lyder det fra Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, at partiet »ikke har diskuteret konstitueringen i denne sammenhæng«.

»Der er taget nogle få forbehold til den her sag, og det må de personer selv stå til ansvar for. Det, der er afgørende for mig, er, at Socialdemokraternes politik ligger fast, og at man kan tro på den. Vi har altså den politik, vi har, selv om der er tre, der stemmer imod,« sagde Mette Frederiksen.