Den charmerende strateg

Forsvarsministeriets tidligere spindoktor Jacob Winther blev i går sigtet for at have brudt sin tavshedspligt og lækket fortrolige oplysninger til pressen. Men hvem er han egentlig, den bankuddannede kommunikationsmand?

Pressechef Jacob Winther fra Forsvarsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først var den gal med jægerbogen, som han sendte til Danmarks Radio i en arabisk version sidste efterår. Men det var en fejl, forklarede Jacob Winther - og snoede sig ud af situationen. Så blev han beskyldt for tilbage i 2007 at have lækket fortrolige oplysninger til TV2 om, at Jægerkorpset var på vej til Irak.

Den beskyldning hænger ved, og i går mødte Jacob Winthers advokat op i Københavns Byret til det første retsmøde i sagen.

Og hvem er han så - Søren Gades tidligere spindoktor, som i seks år styrede Forsvarsministeriet uden om store skandaler, men endte med selv at blive hovedperson i to?

Begavet, charmerende, sjov, sød, dreven og dybt professionel. Sådan har hans kontakter i medieverdenen tidligere beskrevet ham.

Samtidig har han en mørkere side, og folk, der har været på kant med ham, beskriver ham som manipulerende og glat som en ål.

Et anstrengt forhold

Som spindoktor er Jacob Winther kendt som dygtig og jovial, men en som bruger alle kneb og er meget tæt på sin minister. Det fik dokumentarfilminstruktør Christoffer Guldbrandsen at føle, da han arbejdede på filmen »Den hemmelige krig« om Danmarks deltagelse i kampen mod terror.

Jacob Winther fulgte godt med og forberedte sig grundigt. Efter lanceringen af den kontroversielle dokumentar gik spindoktoren i aktion og flyttede effektivt dagsordenen med en række påstande, som miskrediterede Christoffer Guldbrandsen og filmen. Senere fortalte Jacob Winther åbent om sit arbejde med at lukke »en møgsag«.

De to har siden haft et anstrengt forhold, som er blevet yderligere kompliceret af, at Christoffer Guldbrandsen har anklaget Jacob Winther direkte for at have lækket fortrolige oplysninger til pressen.

Åbenhed og kontrol

Jacob Winther var i sine seks år som Søren Gades spindoktor med til at professionalisere Forsvarsministeriets kommunikation og åbne op for dele af den ellers lukkede verden. Men åbenheden kom ikke uden forbehold.

Jacob Winther er strateg, og han krediteres blandt andet for at have indført en central medielog, som alle i forsvaret skulle skrive i, når de havde været i kontakt med en journalist. På den måde kunne han følge med i, hvilke sager der var på vej, og hvordan de kunne spindes.

Den 1. september i år startede Jacob Winther på sit nye job som kommunikationschef i Dansk Regioner. Radikale karriereskift er ham ikke uvant, da han oprindeligt er uddannet i en bank.

Måske hans to børn havde foretrukket den vej - under retsmødet i går kom det nemlig frem, at den ældste, en dreng på 11 år, tager det tungt, når hans far er på forsiden. I dag er formentlig ikke sidste gang.